Förflytta dig till innehållet

Goda hundmedborgare skolas

Tre minuter. Så länge ska hunden hålla sig lugn även om ägaren avlägsnar sig. Här håller Eva Sjösten en bayersk viltspårhund, ägaren heter Kristina Paavola. Foto: Åsa Österberg

Också hundar kan bli goda medborgare.

Över hela Finland håller kennelklubbar på med ett rätt krävande test. Om hunden klarar de tio punkterna så kan den kallas ”en god hundmedborgare”.

Kimitoöns kennelklubb genomförde testet i tisdags i Dalsbruk, med Eva Sjösten som domare.

Hon var noga till exempel med att kopplet skulle vara löst – husse eller matte fick inte styra hunden genom att dra i kopplet.

– Vi har väldigt duktiga hundar på ön. Av 13 som försökte så lyckades de flesta klara testet, säger kennelklubbens ordförande Åsa Österberg.

Mest betänksam var hon över hur hundarna skulle klara av att sitta stilla och lugna i tre minuter trots att deras ägare försvann och en annan människa tog kopplet.

I testet krävs också att hundägare som möts på gatan och hälsar på varandra ska kunna göra det utan att deras hundar genast börjar nosa eller skälla på varandra.

Vidare ska ”goda hundmedborgare” kunna klappas av främmande människor, inte få panik trots oväntade störningar, lyda kommandon om att sätta eller lägga sig, komma då man ropar och gå artigt på trottoaren.

Behövs en sådan här hundskolning?

– Absolut. Alla hundägare borde se till att hunden klarar det här testet. Det underlättar för alla om hunden kan uppföra sig, säger Österberg.

Godis får inte användas som uppmuntran för hundar som gör testet.

Bland deltagarna i tisdags fanns en hundägare som hade kommit ända från Vasa, och en hundägare från Helsingfors, med stuga på Kimitoön.

Nästa chans att göra testet finns i Karis. Kimitoöns kennelklubb kommer kanske att ordna testet också på våren.

– Just nu har vi fullt upp med att ställa i ordning en hundpark i Dalsbruk, med en hage för små och en för stora hundar. Idén är att hundarna kan släppas lösa där, hagen får ett 1,5 meter högt stängsel, säger Österberg.

Under sommaren har vattenräddning tränats – alltså att hundarna lär sig dra i land en människa som från en båt faller i vattnet – och varje måndag har det varit träff i Amosparken, plus valpträffar hemma hos Åsa Österberg.

Klubben har cirka 70 medlemmar.

Klarade sig fint. Sara Hellströms shetland sheepdog Bianca får en klapp av kvällens domare Eva Sjösten t.v. Foto: Åsa Österberg

Madelene Häggman deltog med hunden Sidney, en cavalier king charles spaniel. Eva Sjösten t.v. Foto: Åsa Österberg

Populär hundskola. Foto: Åsa Österberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter