Förflytta dig till innehållet

Glöm inte att se över försäkringen då du installerar solpaneler – försäkringsbolagen tar emot allt fler skadeanmälningar

Tuuli Meriläinen
solpaneler hustak Nagu
Det är inte alltid helt solklart att hemförsäkringen omfattar solpanelerna eller att installationen är rätt gjord.

Handeln med solpaneler går varm och allt fler privathushåll låter installera solpaneler på husets tak, med fler skador som följd. Det har också noterats av försäkringsbolagen. Ismo Ruokoselkä som är försäkringschef för egendomsförsäkringar vid If berättar att antalet skadeanmälningar som gäller solpanelssystem har ökat märkbart i höst.

– Det har kommit in anmälningar om att paneler gått sönder, det har förekommit kortslutningar och till och med takläckage, säger han.

Regelbunden putsning

Han berättar att solpaneler med tillhörande teknik omfattas av hemförsäkringen, och att man inte nödvändigtvis behöver vara i kontakt med försäkringsbolaget före installationen.

Förhöjda försäkringspremier medför solpanelerna inte, men som husägare är man skyldig att putsa av panelerna regelbundet och se till att de inte samlar skräp som kan leda till kortslutningar och eventuell brand.

– Det viktigaste budskapet vi har till konsumenterna är att se till att företaget som installerar systemet är auktoriserat för installationsarbeten. Om företaget har gjort ett fel vid installationen så ligger ansvaret i första hand hos dem, säger Ruokoselkä.

Uppdatera försäkringen?

Mathias Lindström från LokalTapiola Sydkusten, med kontor bland annat i Åbo, Pargas, Nagu och Korpo, säger att man kan bli tvungen att uppdatera sin hemförsäkring om man har planer på att installera solpaneler. LokalTapiola kontaktas regelbundet av husägare med nya solpanelssystem.

– Det är en stor investering och därför lönar det sig alltid att höra med försäkringsbolaget att solpanelerna verkligen ingår i försäkringen, folk har ju olika skyddsnivå på sina försäkringar, säger Lindström.

Bör bli rätt gjort

Eftersom det är drag i solpanelsbranschen lönar det sig enligt Lindström att verkligen försäkra sig om att man använder ett auktoriserat bolag för installationen så att den blir rätt gjord, och husägaren bör också försäkra sig om att taket panelerna monteras på är konstruerat så det håller.

Dessutom ska man ha koll på hur systemet stängs av om det börjar brinna eller får fel, och man ska tydligt märka ut var säkerhetsbrytaren finns, om systemet av någon orsak snabbt måste stängas av.

– Precis som all annan egendom så ska solpanelerna underhållas enligt tillverkarens anvisningar, och löv, grenar och eventuella fågelbon ska städas bort, säger han.

Tuuli Meriläinen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter