Förflytta dig till innehållet

Glest med kunder i Skanssi – ”Det känns tryggt”, säger kund från Kimitoön

Kim Lund
Ett köpcentrum
Det var glest med folk i Skanssi på fredagen.

För köpcentrumet Skanssi har gårdagens nya restriktioner inte så stor praktisk betydelse. Regionförvaltningsverket har tagit bruk några av smittskyddslagens paragrafer som bland annat innebär att inte mer än tio personer får samlas inomhus på samma gång.

Kim Lund
Barnens lekplats är stängd. Foto: Kim Lund

Restriktionerna berör inte köpcentrum och affärer som får fortsätta hålla öppet även om kundantalet överskrids, förutsatt att man kan garantera att säkerhetsavstånden hålls.

De flesta åtgärder är redan gjorda, säger Skanssis direktör Maarit Hurme.

– Alla allmänna utrymmen har varit stängda i tre månader och vi har påmint besökarna om säkerhetsavstånd och munskydd både med skyltar och via högtalare. Om det har uppstått folksamlingar har vi skingrat dem. Men kunderna har nog betett sig ansvarsfullt och några problem har inte uppstått.

Kim Lund
Händer desinficeras flitigt. Foto: Kim Lund

Den senaste veckan har man också utökat antalet sopkärl för munskydd och i Skanssi finns nu också fler handspritautomater än tidigare. I hissarna ska man helst åka endast i det egna sällskapet och Hurme uppmanar besökarna att i stället för hissarna använda rulltrapporna.

Maarit Hurme tycker att kunderna beter sig ansvarsfullt. Foto: J-O Edberg

I Skanssi råder en stark rekommendation om att kunderna ska använda munskydd, men det går inte att tvinga någon att göra det.

– Lagen känner inte till något masktvång och våra väktare har inte befogenheter att ingripa om någon inte använder dem. Därför kan vi bara uppmana och rekommendera kunderna att använda munskydd.

Kim Lund
Foto: Kim Lund

Under coronan har Hurme märkt en klar förändring i kundernas köpbeteende. Man planerar sina inköp mer än tidigare och undviker onödiga besök i köpcentrumet. Nu handlar man mer sällan och då man gör det köper man mera på samma gång. Medelinköpen av mat, dryck och livsmedel har blivit större, medan det har gått sämre för specialaffärerna, säger Hurme.

– Nu gör man inte impulsköp i till exempel klädbutikerna, men samtidigt gav den fina vintern ett lyft för sportaffärerna och skidförsäljningen. Nu hoppas vi på en vacker vår som gör att folk också köper mera frilufts- och vårkläder.

”Det känns tryggt”

Johanna Wikgren. Foto: Kim Lund

Johanna Wikgren från Kimitoön jobbar för det mesta på distans men på fredagen var hon undantagsvis på väg till sitt jobb på Novia och passade samtidigt på hastigt sticka sig in till Skanssi.

— Jag såg att det var lite bilar i parkeringshallen så jag kom snabbt in och köpte ett par jeans. Här är väldigt lite folk så det känns tryggt att röra sig här. Man märker att folk håller avstånd och man gör små krokar om man kommer för nära.

Anselmi Siltala, Åbo. Foto: Kim Lund

Anselmi Siltala är i Skanssi med sin mamma för att köpa skor. I allmänhet rör han sig så lite som möjligt, men med så lite folk i Skanssi tycker han det är okej.

— Alla använder munskydd här och folk spritar sina händer. Annars är jag nästan bara ute för att köpa mat. Jag har dessutom just opererat knäet så jag kan inte hålla på med några hobbyer.

— Det är klart att situationen harmar, men man måste leva med det och följa restriktionerna. Om det hjälper så är bra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter