Förflytta dig till innehållet

Glada miner på valvakan i ”Stubbila” i Åbo

Annina Suominen
folk i grupp
Stubb befann sig i Helsingfors på valvakan där men även i Åbo samlades en grupp, främst samlingspartister. Riksdagsledamoten Saara-Sofia Sirén var en av dem.

Att Alexander Stubb är Finlands nya president och efterträder Sauli Niinistö gladde de som samlats till den av Samlingspartiet arrangerade valvakan i den tillfälligt hyrda lokalen ”Stubbila” i centrum av Åbo.

Vid tiotiden stod det så gott som klart att Stubb väljs.

— Finland får en mycket kunnig och erfaren president. Vi har en mycket fin kampanj bakom oss, många har arbetat hårt i flera månader, och kampanjen har förts i god anda, säger riksdagsledamoten Saara-Sofia Sirén (Saml).

Hurdana förväntningar har ni på den nya presidenten?

— Utrikes- och säkerhetspolitiken utgör en central del av presidentens arbete och då är det fint att Alexander är stark just inom frågor som rör de områdena. Han har också under kampanjen pratat mycket om att vara en enande faktor i de här frågorna. Han kommer säkert att representera hela Finlands folk som president och säkerställa att Finland är ett tryggt land.

tre gladaAnnina Suominen
SFP:s Anna-Karin Tötterman och Liisa Suopanki satt tillsammans med Samlingspartiets Maunu Toivari.

Samlingspartisten Maunu Toivari satt vid ett bord tillsammans med SFP:arna och Åbopolitikerna Anna-Karin Tötterman och Liisa Suopanki.

Toivari beskriver det som en lättnad att Stubb vann men att det samtidigt var ganska väntat då resultatet från förhandsröstningen presenterades vid åttatiden.

Tötterman gläds också över resultatet.

— Vi får en bra president som är liberal, kunnig inom utrikes- och säkerhetspolitiken och språkkunnig, säger hon.

Presidenten är opolitiskt bunden men partierna brukar stöda olika kandidater. Stubb var Samlingspartiets kandidat och tvåan Pekka Haavisto obunden men understödd av De Gröna.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter