Förflytta dig till innehållet

Gitarrvirtuos öppnar Åbo gitarrfestival på fredag

Patrik Kleemola inviger Åbo gitarrfestival på fredag. Foto: Vesa Aaltonen


Åbo gitarrfestival inleds på fredag med en konsert med Åbogitarristen Patrik Kleemola. Han spelar tillsammans med Åbo filharmoniska orkester i Konserthuset klockan 19:00.
I konserten, som leds av Ari Rasilainen spelas melodier från hela världen och dessutom hörs två orkesterstycken.
Som andra solist uppträder filharmonikernas andra konsertmästare, violinist Juha-Pekka Vikman.
Före konserten ordnas en öppen tillställning klockan 18:00 i Konserthusets café. På tillställningen som är öppen för konsertpubliken diskuteras kvällens program med musikerna.

Internationella meriter

Patrik Kleemola hör till vårt lands främsta klassiska gitarrister och han uppträder aktivt med solokonserter, som kammarmusiker och som solist med symfoniorkestrar. Han har uppträtt som solist på flera betydande musikfestivaler såväl i hemlandet som i bland annat London, Rom, Buenos Aires, Aten och Dublin.
I Åbo är Kleemola konstnärlig ledare för Turku Guitar Festival och ordförande för Åbo gitarrförening. Han undervisar i gitarr vid Åbonejdens musikinstitut.
Juha-Pekka Vikman har uppträtt som orkestersolist i hemlandet och som kammarmusiker i Finland och utomlands.
Han har spelat även i Nyslotts operafestspels orkester. Vikman är första konsertmästare i Åbo filharmoniska orkester, dit han flyttade från Radions symfoniorkester. Han är även medlem i Turku Ensemble och Finska kammarorkestern och spelar första violin i Aboa-stråkkvartetten.
Ari Rasilainen hör till sin generations mest kända finländska dirigenter. Sedan hösten 2016 är han chefsdirigent för Südwestdeutsche Philharmonie.
Rasilainen har gjort sig känd även för sina skivinspelningar.
Han har arbetat tillsammans med många skivbolag och dirigerat på över 50 skivor. Rasilainen har varit professor i orkesterdirigering vid musikhögskolan i Würzburg sedan år 2011.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter