Förflytta dig till innehållet

Gips på åkrarna skadar inte odlingarna – forskare vill nu se mera gips på åkrarna

Janne Artell/Finlands Miljöcentral
gips sprids ut på en åker
Om tillräckligt stora arealer behandlas med gips har det en gynnsam effekt på havet, hävdar forskare.

Gips skadar inte odlingarna och har gynnsam effekt på vattenskyddet. Det konstaterar Finlands miljöcentral i en färsk undersökning.

Att gipsa åkrarna på bred front skulle minska på fosforutsläppen i Östersjön. Finlands miljöcentral har undersökt gipsets inverkan på fosforutsläppen i Savijoki, Lundo. Enligt undersökningen som utförts bidrar gipset till att mindre mängder fosfor och organiskt kol sköljs ut i havet.

Bästa resultatet fås om gipset sprids ut på erosionskänsliga och fosforhaltiga åkrar och om det görs i ett tillräckligt stort område.

Förutom gipsbehandling borde jordbrukarna dock ta sig an grundproblemet, det vill säga höga halter av fosfor i åkern, förbättra åkerstrukturen och vattenhushållningen, konstaterar forskarna.

— Gipsbehandling minskar mängderna fosfor och organiskt kol som sköljs bort från åkrarna under åtminstone fem års tid. För att gipsbehandlingen ska ha en märkbar effekt på kustområdena i Östersjön borde ändå tillräckligt stora åkerarealer behandlas, säger ledande forskare Petri Ekhom vid Finlands miljöcentral, SYKE.  

I undersökningen märkte man ändå att det har betydelse om åkern finns uppströms eller nedströms. Gipsbehandling passar inte heller i närheten av insjöar. Det kalcium som finns i gipset kan också bidra till att magnesium från åkrarna sköljs bort och det här behöver odlaren beakta.

Jordbrukarna får gips gratis och skattefritt. Gipsbehandling av åkrar har undersökts i Finland sedan 2006.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter