Förflytta dig till innehållet

Gillesgården och Bassihuset i Åbo renoveras för miljoner

 

Får tillbyggnad. En tillbyggnad i två våningar byggs inne på gården intill Bassihuset i bakgrunden i samband med att huset renoveras. ÅU-foto

I november startar renoveringen av Gillesgården och Bassihuset vid Svenska gården.

Byggnadsnämnden i Åbo godkände på torsdagskvällen bygglovet för renoveringen av Gillesgården.

Bygglovet för Bassihusets del är redan klart. Där har rivningsarbeten redan påbörjats.

Restaurang Blancos gamla kök som vetter mot innergården rivs.

Restaurangen får ett nytt kök i en tillbyggnad som byggs i två våningar inne på gården intill Bassihuset.

Köket placeras i byggnadens gatuplan där också restaurangen får har sina lagerutrymmen.

I tillbyggnadens andra våning byggs kök och toaletter för restaurang Svenska klubben som flyttar in i Bassihusets andra våning.

Tillbyggnaden får två hissar. Ingången sker från Västra strandgatan.

Till Bassihusets andra våning flyttar också Svenska klubben. Utrymmen för klubbens kabinett byggs i husets vindsvåning.

I samband med renovering som omfattar andra våningen och husets vindsvåning förnyas alla rör och husets ventilation.

Gillesgården får också ny ventilation. Dessutom förnyas väggar och golv i alla våningar och källarvåningen får en ny fuktspärr.

Får hiss. Loftet i Gillesgårdens vindsvåning. ÅU-foto

I samband med renoveringen byggs husets hiss om så att den går ända upp till tredje våningen. Hittills har hissen gått bara till andra våningen.

– Det här gör att det blir lättare för besökarna att nå Loftet som ligger på vindsvåningen, säger disponent Tony Jäntti.

Gillesgården ska vara färdigt renoverad nästa höst.

Tillbyggnaden och Bassihusets renovering ska vara klar redan till sommaren.

Jäntti vill inte avslöja exakt hur mycket renoveringsprojektet kostar.

– Det handlar om några miljoner euro, säger han.

Verandan i Gillesgårdens andra våning. I bakgrunden skymtar Bassihuset. ÅU-foto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter