Förflytta dig till innehållet

Svensk konstnatt för kanske sista gången på Gillesgården

Dansgrupen KDC uppträdde också förra året på Konstens natt. Foto: J-O Edberg

Som vanligt börjar det svenska programmet under Konstens natt i Åbo med program för de yngsta på Gillesgården. Apan Anders och Mästerkatten i stövlar uppträder på scenen på Auragatans innergård klockan 17.30 – 17.45 och fortsätter med teater i Spegelsalen.

Efter det blir det musik och dans på scenen på Gillesgården ända till halv tolv på natten. Konstens natt är på torsdag.

Efter Apan Anders uppträder manskören Shanty Singers. Dansgrupperna KDC och Palästra uppträder mellan 18.30 och 19. Sedan blir det igen mera körsång då Åbo Damkör uppträder.

Jalle och Lotta Ahlbeck spelar violin och blåsorkestern Blåslaget uppträder också.

– Som vanligt blir det mera rockig musik senare på kvällen, säger Lena Hindström-Pesu från Åbo IFK som är arrangör för Konstens natt på svenska. .

Poprock-Kören uppträder klockan 21.15 och efter det, klockan 21.45, uppträder bandet Another Wasted Night. Bandmedlemmarna är 18-20-åriga pojkar från Pargas.

Sista bandet som uppträder är Burned Picture som spelar låtar av Deep Purple. Bandet består av Sakari Nieminen, Lennart Zetter, Riddo Ridberg, och Macce Nylund.

Men det händer också mycket utanför scenen. Många föreningar presenterar sin verksamhet på Gillesgården. Flickscoutkåren Åbo vildar steker våfflor. Det säljs också grillkorv och pyttipanna. I år står restaurang Blanko för dryckesförsäljningen, vilket tidigare sköttes av Svenska klubben.

I ordverkstaden på Gillesgården får man fantisera, berätta, skriva och skapa tillsammans. Luckan har bland annat ansiktsmålning. Den som är sugen på litterärt pyssel kan delta i verkstaden för bokryggspoesi och blackout poetry.

Hindström-Pesu vill uppmärksamma att det här kanske är sista gången Konstens natt på svenska ordnas på Gillesgården eftersom byggnaden ska renoveras och många lokaler ska bli bostäder.

Det är nu tredje året som Åbo IFK är arrangör för det svenska programmet och det var klart från början att de skulle vara arrangör i tre år och sedan ge stafettpinnen vidare.

– Det finns säkert någon annan hugad förening som kan fundera var och hur det svenska programmet ska se ut i framtiden.

Läs också: Konstens natt firas med en sen kväll i huvudbiblioteket och WAM

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter