Förflytta dig till innehållet

Gillesgården, ett svenskt hus i Åbo?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbos svenska rum. På Svenska Gårdens webbsida står det: Föreningarna har kunnat verka i olika utrymmen till en mycket skälig hyra. Helt i bolagsordningens anda.

Den senaste tiden har föreningarna i huset känt av förändringens kyliga vindar då det allt mer blir klart att det är föreningarna som förväntas betala mer i hyra för att gårdens ekonomi ska hållas i skick. Föreningar har långsiktiga behov för sin kontinuerliga verksamhet och tryggheten i ett svenskt rum i stadens centrum är guld värd. Inte bara för föreningens aktiva utan för alla de föräldrar vars barn och unga deltar i verksamheten och dem som har ett intresse att det i staden finns samhällsbärande ideell verksamhet, på svenska.

För att kunna verka för alla svensktalande i Åbo bör föreningarna finnas centralt i och med att det inte finns underlag för att fungera utanför stadscentrum.

Scouterna som helhet i Finland bidrar med fostrande och trygg verksamhet motsvarande 1 800 ungdomsarbetares arbetsinsats årligen. Scoutverksamheten bygger på 25 000 frivilliga scoutledares insatser som bidrar med 3 000 000 timmar frivilligarbete årligen. De svenska kårerna samlar årligen närmare 5 000 scouter till regelbunden verksamhet, de flesta fortfarande veckovis till åldersgruppernas veckomöten plus utfärder, seglatser och läger.

Då dagens trend är att allt färre aktiverar sig i frivilligarbetet är det omöjligt för scoutkårer att sätta stora resurser på att söka extern finansiering, speciellt då många finansiärer inte i regel beviljar understöd för hyreskostnader, utan främst för verksamhet och olika projektsatsningar.

De svenskspråkiga föreningarna är mellan hammaren och städet i och med att de inte kan flytta utanför centrum men ej heller på sikt betala de föreslagna hyresavgifterna.

Det är stora höjningar i hyrorna som föreslås. Så stora att förbundet Finlands Svenska Scouter ser det som nödvändigt att delta i diskussionen som förs i ÅU:s spalter för att dryfta frågan om vad som är skäligt och allmänt intresse.

Föreningarna är ofta försiktiga i sina protester eftersom man inte önskarstöta sig med någon, det vill väl ingen. Men vad är skäligt och vad är det svenska rummets syfte om inte att erbjuda utrymme till skäliga hyror för verksamhet som gynnar det svenska, vårt välmående och vår framtid?

Scouter äger sällan sina samlingslokaler men behovet för en fungerande verksamhet är stort. Att ha ett samlingsutrymme som är tillgängligt flera kvällar i veckan, att ha tillgång till den utrustning som möjliggör verksamheten och att erbjuda ett ställe för möten och samlingar även utanför den ordinarie veckoverksamheten eftersom planering, ledarmöten och utbildningar oftast äger rum i de egna utrymmena.

I scouternas fall är det inte egalt var man träffas, vi sköter om vår utrustning och våra utrymmen, ingen städfirma putsar upp efter hajker eller möten utan det är en del av den fostrande verksamheten att bära ansvar för det man använder. Varje scout lär sig tidigt att det man använder lämnas tillbaka i bättre skick än det var när man fick det.

Vi hoppas att Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården kan komma till en långsiktig lösning, baserad på en långsiktig marknadsanalys och inte ett svagt plåster baserat på de eventuella problem som senaste års undantagsläge kan ha gett upphov till så att fastighetsaktiebolagets syfte ska leva vidare även i framtiden, i tiden och trygga det syfte som fastighetsaktiebolagets grundare velat driva för det svenskspråkiga rummet i Åbo.

Filip Nyman
scoutchef

Jonna Sahala
verksamhetsledare
Finlands Svenska Scouter rf

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter