Förflytta dig till innehållet

"Gick bättre än väntat" – Pargasmotionärer med på Jukolakavlen som fyllde 70 år

Orienterarnas lördagsunderhållning, storbildsskärm under öppen himmel. Foto: Johanna Brink


Jukola är en stafett som inte är till för endast elitlag och orienteringsföreningar, utan många företag och kompisgäng med kreativa lagnamn ställer också upp.
Det råder en speciell stämning under hela tävlingen, från Venlornas start klockan två på lördag till den sista Jukola-omstarten klockan tjugo över nio på söndag morgon.
Vidsträckta tältbyar dyker upp som svampar i skogen och människor vakar hela natten framför storbildsskärmen i tävlingscentralen för att följa med TV-sändningen från terrängen.
Ett gammalt flygfält förvandlas över ett veckoslut till en orienteringsstad med restauranger, butiker, lekland, bastu och en stor scen för artister och talare.

Paroc ställde upp med två lag

Paroc, som var en av stafettens sponsorer i år, ställde upp med två lag i Venlakavlen, damernas motsvarighet till Jukola.
– Av oss som sprang så började sex stycken orientera för två månader sen, en av oss har lite mer tävlingserfarenhet, och jag är motionsorienterare. Stafetten gick ändå bättre än förväntat, sade Tarja Bergström.
Före Jukolastarten pratade jag med Cevin Arén från som för första gången fick tävla i Jukola. Arén löpte fjärde sträckan som var nästan 9 km lång i Pargas IF:s andra lag.
– Det här blir det längsta jag någonsin sprungit i skogen, men det blir inte så mycket längre än långa banan i firmaorienteringen. Jag hinner sova tre timmar före jag ska springa så det blir lite spännande.
Arén konstaterade också att oberoende av hur det går i skogen den här gången så ska han delta i Jukola i Rovaniemi år 2020.
Trots en stor bom på sjätte kontrollen var det inga tårar vid växlingen till nästa sträcka utan bara några visa ord: Att orientera noggrant i dödisgroparna.

Sprang två sträckor

Pargaslöparen Petter Rönnlöf passade på att springa två sträckor i Jukola; andra sträckan, ”långa natten” i Parocs lag, och den sjätte etappen i ett motionslag.
– Jag har inte sprungit nattorientering på tio år så jag bommade vid varje kontroll, men sen på dagen gick det bättre.

Midnatt råder i orienterarnas tältläger. Foto: Johanna Brink

Mer än det som syns på TV

En stor del av tävlingen undgår TV-tittaren hemma i soffan.
Efter att det bästa laget gått i mål halv sju på söndag morgon visas inga fler bilder från skogen, där motionärerna ännu kämpar. Kontrollkoder ropas ut från alla håll och lämmeltåg av orienterare korsar hyggen och gropar på väg mot fel kontroll.
Slutkörda men glada kommer de flesta ändå i mål, med siktet redan inställt på nästa års tävling: Jukola och Venla är starkt beroendeframkallande.
Jukolakavlen vanns i år av Koovee från Tammerfors. Tvåa blev IFK Göteborg och trea Paimion Rasti.
Fotnot: En dödisgrop är spår i terrängen efter numera bortsmultna isberg.
Johanna Brink
Läs också: Dramatiska vändningar i Venlakavlen
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter