Förflytta dig till innehållet

Genom att rösta i EU-valet påverkan du din närmiljö

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. Bryssel är kanske långt borta men de beslut som tas i EU-parlamentet är nära dig. Från böjda gurkor till en standardiserad telefonladdare må vara goda exempel på hur förnuftet vunnit i beslutsfattandet och detaljglädjen omvandlats till införandet av gemensamma förnuftiga och ekonomiska lösningar.

Tack vare EU-medlemskapet kan du få vård i andra medlemsländer och få ersättning för dina vårdkostnader enligt samma regler som i hemlandet. Genom Finlands deltagande i Ekonomiska och monetära unionen EMU och användningen av euron som valuta har vi gynnats av stabilitet och fördelarna med en gemensam valuta.

Idogt arbete ger resultat, vilket Svenska folkpartiets tidigare EU-parlamentariker Astrid Thors och Nicke Torvalds kan presentera med flera exempel. Torvalds har aktivt främjat ambitiösa klimatmål och gröna initiativ och lyft upp Östersjöns och Skärgårdshavets situation, försvarat fiskerinäringen och kämpat för hållbar fiskepraxis och bevarande av fiskbestånden.

Våra EU-parlamentariker har arbetat för finansiering av klimatåtgärder, forskning och utbildning, ökat konsumentskydd genom införande av gemensamma regler för produktsäkerhet och konsumenträttigheter samt försvarat EU:s värderingar och rättsprincipen i budgetprocessen. Skogs- och jordbrukets intressen, särskilt hållbart skogsbruk och bevarande av jordbrukets mångfald har Torvalds aktivt försvarat som EU-parlamentariker.

SFP:s EU-parlamentariker har främjat de språkliga rättigheterna och stärkt minoritetsspråkens ställning inom Europeiska Unionen

Säkerhetsfrågor, frågor kring mänskliga rättigheter, digital infrastruktur och exempelvis studenternas utbytesprogram är ytterligare exempel på frågor inom vilka vi ska och kan jobba tillsammans inom ett enat Europa.

Genom att rösta i EU-valet kan du påverka din vardag och din närmiljö och vara en viktig del av vår allas gemenskap. Svenska folkpartiets tidigare medlemmar i EU har bevisat att SFP behövs i EU-parlamentet.

Ulla Achrén

Medlem i SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter