Förflytta dig till innehållet

”Genom att alla kommuner skulle erbjuda sommarjobbssedlar kunde möjligheten för sommarjobb bli mera jämställd”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ungdomar. Nyåret är runt hörnet och sommaren kommer kort därefter.

Under sommaren väljer många ungdomar att jobba. Nu när 2024 närmar sig har många ungdomar börjat söka efter sommarjobb, eller till och med ordnat ett jobb inför sommaren.

Sommarjobb innebär möjligheter för såväl ungdomar som arbetsgivare.

För ungdomar är det en möjlighet att tjäna pengar, sysselsätta sig och komma in på arbetsmarknaden. För arbetsgivare är det en möjlighet att få mera arbetskraft som effektiviserar arbetsplatsen. Men möjligheten att få sommarjobb skiljer sig från kommun till kommun.

Många kommuner i Finland har valt att införa sommarjobbssedlar. Hur kommunerna har valt att införa sedlarna och i hur stor utsträckning varierar i de olika kommunerna, eftersom det inte finns ett lagstadgat system till grund för sedlarna.

Sommarjobbssedlar möjliggör mer sommarjobb för ungdomar. De flesta kommuner bestämmer ett fast antal sedlar som ungdomar inom en viss åldersgrupp kan ansöka om. Med dessa sedlar kan ungdomarna ansöka om jobb på olika arbetsplatser och kommunen ersätter en del av den lön som arbetsgivaren betalar åt arbetstagaren.

Möjligheten till sommarjobb är annorlunda i alla kommuner. Genom att alla kommuner skulle erbjuda sommarjobbssedlar kunde möjligheten för sommarjobb bli mera jämställd bland Finlands kommuner. Somliga kommuner har hårdare konkurrens på arbetsmarknaden än andra. Antalet företag som har råd att anställa sommarjobbare varierar även från kommun till kommun.

Sommarjobb är för ungdomar en viktig inkörsport till arbetsmarknaden. På sommarjobbet lär ungdomar sig viktiga principer som gäller på arbetsplatsen vilka är viktiga för framtida anställningar.

Genom att alla ungdomar skulle få bättre möjlighet till sommarjobb skulle även framtidens arbetskraft säkras.

Anton Åkerman
Närpes, medlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter