Förflytta dig till innehållet

Gemensamt uppgjorda avtal ska följas — också när det gäller vindkraft

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

SFP-medlemmarna i Kimitoöns kommunstyrelse kan inte smälta nederlaget i omröstningen om Nordanå-Lövböle vindkraftsplan, utan kommer i ÅU (22.5.) med olika sjöförklaringar till sitt handlande.
Det som SFP helt undviker att nämna är det politiska fullmäktigeavtal som uppgjordes efter kommunalvalet. Avtalet godkändes och undertecknades av samtliga fullmäktigegrupper, också SFP.
I avtalet stadgas ”Vindparksdelgeneralplanen för Nordanå-Lövböle är remitterad till ny beredning för uppgörande av en bullerutredning som uppfyller kraven. Planen förs därefter till beslut utan dröjsmål”
Trots att en av NTM-centralen godkänd utredning enligt fastställda krav inte har gjorts, vilket SFP nog var helt på det klara med då avtalet undertecknades, försökte SFP ändå driva igenom planen.
Vad kan man dra för slutsats av detta? SFP hade aldrig för avsikt att hålla fast vid avtalet.
Då det gäller att prioritera en kommersiell aktörs intressen framför de egna invånarnas har uppgjorda avtal ingen betydelse.
Att aktören dessutom redan hotat stämma kommunen för Gräsböleplanen saknar tydligen också betydelse. Men SFP:s åsikt är ju att det är diskriminering om kommunen ställer krav på ett företag, vilket som helst.
De grupperingar som i kommunstyrelsen 20.5. röstade igenom en remittering förenas inte i första hand av en enhetlig syn på vindkraften utan av omsorg för invånarnas hälsa och välbefinnande och framför allt av en tro att gemensamt uppgjorda avtal ska följas.
Än mera förvånande är kommundirektör Anneli Pahtas uttalanden i ÅU (22.5).
Pahta verkar förhålla sig till beslutet som att hon inte alls behöver bry sig om det. I varje fall inte verkställa det. Pahta ska i stället föra en ”dialog med Egentliga Finlands Energi för att se vad nästa steg blir”.
Att föredragande direkt talar emot ett demokratiskt fattat beslut hör nog till ovanligheterna, och är inte förenligt med kommundirektörens ställning.
Undertecknade grupper kommer även i fortsättningen att sätta invånarnas hälsa och välbefinnande i första rummet.
Vi kommer också att hålla fast vid överenskomna avtal. Också om det innebär att ställa krav på företag.
Fri samverkans, SDP:s, Centerns och Vänsterförbundets representanter i kommunstyrelsen
Rune Friman
Maria Manelius
Ann-Marie Kulla
Harri Kaitala
Tomy Wass
Veijo Lücke
Fullmäktigeordförande
Bo Vilander
Fullmäktiges III viceordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter