Förflytta dig till innehållet

Gemensamt ansvar för att unga ska fira tryggt

Rusmedelsanvändningen bland unga i Finland är under förändring, och polariseringen ökar. Vid sidan av de helnyktra unga finns allt fler unga som har ett problematiskt förhållningssätt till rusmedel.
Cannabis är för närvarande det rusmedel som oftast förorsakar vårdbehov bland personer under 20 år. De ungas användning av snus och elektroniska cigaretter, såväl som blandbruk av olika rusmedel, visar en uppåtgående trend.
Övervakningen av åldersgränserna för inköp av rusmedel vid Alko och i livsmedelsbutikerna har effektiviserats betydligt under de senaste åren, men det är fortfarande lätt för unga att få tag på rusmedel. För att förebygga problembruk bland unga behöver vuxna målmedvetet ingripa i olaglig försäljning och förmedling av rusmedel till unga.
Forskning visar nämligen att tonåringar som blir bjudna på alkohol av föräldrarna dricker mer än andra ungdomar, och de löper dessutom större risk för att utveckla beroende senare i livet.
På Island har de unga på senare tid utvecklat ett mer sunt förhållningssätt till rusmedel, och en sådan utveckling är möjlig också hos oss. En utgångspunkt är att alla vuxna månar om de ungas välbefinnande och samarbetar för att stödja barn och unga i vardagen.
Efter läsåret behöver skoleleven ett tryggt och utvilande sommarlov, fritt från skadeverkningar av rusmedel. De vuxna behöver hjälpa de unga att se de oersättliga fördelarna med att fira och ha roligt utan rusmedel. Men ibland är rollerna de omvända – de unga kan också visa sina föräldrar eller andra vuxna hur man kan festa rusmedelsfritt.
Vi behöver stanna upp gemensamt föra en ärlig diskussion om våra förhållningssätt till rusmedel, och vi behöver reflektera över konsekvenserna av eget och närståendes rusmedelsbruk.
Den nationella kampanjen Nykter – Solklart! ordnas av Nykterhetens Vänner i samarbete med ett stort antal andra organisationer. Kampanjen påminner unga och vuxna om vikten av sunda och trygga val.
Alla barn och unga har rätt att växa upp i en ansvarskännande omgivning, som ger dem de bästa förutsättningarna för ett gott liv.
Organisationerna i kampanjen Nykter – Solklart! gratulerar de nyutexaminerade och önskar alla soliga sommardagar och mod att fira utan rusmedel.
Marko Kailasmaa
verksamhetsledare vid Nykterhetens Vänner rf
Mikaela Hermans
verksamhetsledare vid Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter