Förflytta dig till innehållet

Ge djuren åtminstone ett minimivälbefinnande

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Då minister Jari Leppä presenterade riktlinjerna för den nya djurskyddslagen konstaterade han att ”Finland är ett föregångarland inom djurens välbefinnande och denna lag förbättrar välbefinnandet ytterligare”.
Det är mycket svårt att förstå detta påstående, eftersom regeringen inte ens garanterar minimivälbefinnande för vissa djurgrupper.
Kor får till exempel fortsättningsvis hållas fastbundna vid halsen och suggor får stängas in i grisningshäckar där de varken kan röra på sig eller vända sig.
Pälsdjursuppfödning är en oerhört oetisk näringsgren eftersom den baserar sig enbart på mänsklig fåfänga och orsakar stort lidande för djuren. Ifall regeringens proposition går igenom betyder det att Finland inte kommer att förbjuda pälsdjursuppfödningen eller ens garantera kontinuerlig tillgång till vatten för pälsdjuren, med undantag för avelsdjuren.
Djurproduktionen orsakar inte enbart stort lidande för produktionsdjuren, utan förstör också vår planet.
Den driver vilda djur till utrotning, förorenar vattendrag, förstör regnskogar samt använder enorma mängder energi och naturresurser.
Den ger upphov till antibiotikaresistenta bakterier och utsätter människor för fetma och många sjukdomar. Djurproduktionen orsakar globalt mer växthusgasutsläpp än all trafik sammanlagt.
Under den gångna sommaren har vi fått uppleva rekordhetta, torka och förstörda skördar, exceptionellt rikliga blomningar av blågröna alger och omfattande skogsbränder i grannlandet, vilket är en försmak av klimatförändringens konsekvenser på våra breddgrader.
Djurproduktionen och klimatförändringen hör till framtidens största säkerhetshot, eftersom minskande naturresurser såsom färskvatten samt konkurrensen om brukbara och beboeliga markområden ger upphov till hungersnöd, konflikter och flyktingvågor. Det beräknas att miljontals klimatflyktingar kan anlända till Europa, vilket kan leda till väpnade konflikter.
Försvarsministern borde hellre vara oroad över säkerhetshotet som orsakas av animalisk föda än över de två vegetariska maträtterna som per vecka skall bjudas i armén. Utvecklingen går oundvikligt mot växtbaserad matproduktion ifall vi vill att vår planet ska förbli beboelig.
Så länge vi bedriver djurproduktion har vi en absolut skyldighet att säkerställa djurens välfärd. Förslaget till ny djurskyddslag behandlas nu av riksdagen som har möjlighet att införa förändringar i lagtexten.
Enligt den färskaste Eurobarometern vill 90 procent av finländarna att produktionsdjuren skall skyddas bättre än vad nu görs, och man får hoppas att riksdagsledamöterna lyssnar på folket.
Johanna Wasström
Sibbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter