Förflytta dig till innehållet

Gammalt hus går vidare

Stort och stiligt. Huset (granne med f.d. bibban) finns vid landsvägen som slingrar sig genom centrum. Det bytte ägare i går.

Behovet att ordna för de yngsta barnen skolgång gjorde att Pentti och Johanna Vähätalo sålde sitt gamla stockhus i Kimito centrum. Trots talet om att det är svårt att sälja hus så gick det rätt snabbt, mest tack vare läget i centrum av Kimito. Dessutom hade huset en helt egen historia.

– En av de mäklare som vi anlitade för värdering sade att det nuförtiden behövs en ”house story”. Och det var ju lätt att ordna, här öppnades Kimito apotek för 120 år sedan, här startade Kimito telefon och mycket annat, som det finns dokumentation om.

Pentti Vähätalo – tidigare rektor för Mjösunds skola, van vid att träffa nya människor – guidade gärna spekulanterna omkring, börjande under golvet. Källaren har nästan full ståhöjd; här kan man se att stockarna är grova och torra. Dränering kring huset har gjorts under Vähätalos 12 år som ägare, likaså har taket målats.

-Då grund och tak är i skick så håller nog det huset länge än, säger han.

Huset sattes till salu den 16 april på sajten etuovi.com. Den 1 maj hade texten, författad av Johanna Vähätalo, laddats ner 15.910 gånger. Många, kanske de flesta, hade läst och gillat den ÅU-artikel om huset som fanns bifogat. Artikeln publicerades hösten 2014 i ett temanummer om boende, och handlade om en stor nyfamilj med stort utrymmesbehov.

Flera av de som kom och såg på huset var just nyfamiljer med många barn, så de sju rummen hade säkert behövts. Men de mest olika orsaker ledde till att det inte blev affär. En skulptör, som hade tänkt ha ateljé i huset, backade ur då han plötsligt blev antagen till Sibeliusakademin vilket hade varit hans stora dröm. En arkitekt backade ur av rädsla för att skyddsstämpeln SR1 skulle ställa till besvär då han ville göra en ombyggnad för att få ljus norrifrån till den ateljé som han planerade.

– Själv tycker jag att SR1-stämpeln är en stor heder, tänk att äga ett hus som anses så skyddsvärt. Utan den här stämpeln skulle vi förresten knappast ha något kvar värt att kallas ”gamla hus”, allt skulle vara ombyggt. Och det här huset, på en så central tomt, skulle kanske byggas om till någon sorts affär, tror Pentti Vähätalo.

Pentti Vähätalo i färd med att flytta ut.

Nu blev det i alla fall en Kimito-barnfamilj – Anu och Jouni Taivainen – som köpte huset trots att de flesta spekulanterna kom från Helsingfors. I takt med att prisen stiger där verkar intresset för att bosätta sig på Kimitoön öka.

– Många talade om att pendla till stan två dagar per vecka eller liknande. Distansarbete är ju nu praktiskt möjligt på ett helt annat sätt än för några år sedan, säger Vähätalo.

Själv flyttade han till ett 1977 byggt radhus i Pemar – och fick på några veckor tillbaka sina problem med heshet och irritation i halsen.

– De här symptomen har jag inte alls haft under tiden jag har bott i stockhus, men nog förr då jag bodde i nyare hus med elvärme. Även om vi har jordvärme i vår radhuslägenhet så är luften annorlunda än i ett gammalt hus. Nu måste jag köpa en luftfuktare, säger han.

Anu Taivainen, jobbar i dag i Villa Landes café.

I Kimito får det nyss sålda huset kanhända en ny punkt på sin meritlista, här blir det ett hemtrevligt ställe med kaffe och mat, att gå till på kvällar och veckoslut.

Åtminstone planerar Anu Taivainen ett sådant.

– Det gamla apotekets ingång i ena hörnet av huset skulle bli perfekt till det här lilla caféet, säger hon.

Taivainen vill i alla fall fortsätta med att laga lunch och kaffe i Villa Landes café, som är öppet på vardagarna.

Hon och hennes man och några vänner har också verksamhet i Kila, där vegetariska grönsaker tillreds och levereras till rekoringar i Helsingfors.

– Nu undersöker vi om vi också i Åbotrakten och här på Kimitoön kunde börja leverera halvfärdiga vegetariska måltider, säger  Anu Taivainen.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *