Förflytta dig till innehållet

Gamla Stan lever snart i Ekenäs – med FM i gatumusik som en programpunkt

Gamla Stan lever är ett evenemang för hela familjen som i år ordnas lördagen den 5 augusti klockan 10 i Ekenäs.

Det är föreningen Gamla Stan i Ekenäs som är arrangör för evenemanget, och det är föreningens största årliga tillställning.

Evenemanget kan ordnas tack vare flera frivilliga arbetare från föreningen och samarbetspartner från andra föreningar, bland annat Etno Kult, Pojo folkdansare, Ekenäs FBK, EIF och Ekenäs församling.

– I år har vi satsat extra mycket för att skapa ett härligt sommarevenemang för både stora och små, skriver föreningen Gamla Stan i Ekenäs i ett pressmeddelande.

Solig dag på ett torg i Ekenäs med massa människor och loppisbord.Pressbild
Populärt program i Gamla stan som brukar dra mycket folk, i år har man satsat ännu mera på programmet. Bild från tidigare års firande.

Öppnas på Basatorget

Evenemanget öppnas på Basatorget i Gamla Stan av arkitekt Yrjö Sahlstedt.

På torget hittar man även loppisstånd, lotteri, folkdans, spelmansmusik, café och mycket mera.

Där finns även arrangörsföreningens bord där man delar ut kartor och broschyrer.

Basatorget fungerar även som en startpunkt för guidade promenader på både svenska och finska. Turerna som erbjuds är ”Historiska personer i Ekenäs” och den dramatiserade guidningen ”I Helene Schjerfbecks fotspår”.

Gamla Stans våghuspark förvandlas till barnens ”Våghalspark” med olika aktiviteter och program. Där kan man pröva paddla kanot med kanotklubben Wågen, pyssla i kiosken, ta del av Professor Bluffos trolleritrick eller leka gammaldags lekar som barnen i Gamla Stan lekte förr.

Klockan 14 toppas programmet med ett uppträdande av Sås och Kopp, som i år firar sitt 30-årsjubileum. För barnen finns det i parken in vid kyrkan gömda kyrkråttor som barnen kan leta efter, om man hittar alla har man chans att få en överraskning.

En gård i Gamla Stan i Ekenäs en solig sommardag. Människor som står och pratar på en gård som har loppis.Pressbild
Sommarevenemang. Bild från tidigare års firande av Gamla stan lever i Ekenäs.

FM i gatumusik

En del av trädgårdarna i Gamla Stan slår upp sina portar och man får ta del av de vackra gårdarna. Dessutom berättar ägarna om gårdarnas historia och trädgårdsväxter.

Runtom i Gamla Stan kommer det även att finnas trubadurer, samtidigt avgörs nämligen FM i gatumusik. I slutet av dagen får besökarna rösta på sin favorit och en vinnare utses.

Antikexperter är också på plats och man har möjlighet att ta med sig ett gammalt föremål som man vill veta mera om och få en uppskattning av dess värde.

Och vill man veta hur Ekenäs såg ut förr i tiden ska man ta sig till Bio Forum där gamla Ekenäsfilmer kommer att visas.

Dessutom kan man bekanta sig med möbelrestaurering i Anne Syréns verkstad och följa med en smeds arbete på smedens gård. Den som hinner kan ytterligare bekanta sig med en gammal brandbil, antik- och vintagemarknad samt ett konstverk i vikingastil av konstnären Säde Nykopp.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter