Förflytta dig till innehållet

Gamla skatter i gammalt hus i Åbo

Riitta Jakonmäki köper in antikviteter bland annat från Sverige. I de svenska veckomagasinen hittar hon idéer och inspiration. Foto: Kim Lund


Riitta Jaakonmäki kastar in några vedklabbar i kakelugnen i hennes julbod på andra vången i ett av husen i Iso-Puolala gård i Puolalaparken i Åbo. Det sprakar hemtrevligt och värmen tinar snabbt upp novemberkalla fingrar och tår.
Här i den charmiga miljön från 1775 stortrivs Jaakonmäki bland sina antikviteter och julprydnader.
– Jag riktigt njuter av atmosfären och när jag tittar ut genom fönstren ser jag de gamla jugendhusen i Puolalaparken. Och tänk att det är endast 200 meter från köpcentren i centrum.
– Det är många som har kommit hit och sagt att ”herrejestas-tänk att det finns något sådant här i Åbo”.
Jaakonmäki hade i flera år en kombinerad antik/köp-och säljaffär på Kyrkbacken i Nagu. I somras stängdes butiken och i stället koncentrerade hon sig på sin gårdsbutik i Björkas.
Sedan ett år tillbaka hyr hon också in sig i ett av Byggnadstraditionens vänners hus från 1827 i Iso-Puolala gård. Här kör hon med olika teman då hon har öppet. I fjol var det jugend som gällde, nu är det julen och till våren blir det något nytt. En gemensam nämnare är att det ska vara antikt, säger Jaakonmäki och visar en parfymflaska från 1800-talet.
– I Nagu hade vi också en slags loppmarknad med nyare saker, men nu är det antikviteter som gäller. Jag vill inte ha något nytt här.
I nedre våningen jobbar floristen Mari Heininen. Hon har specialiserat sig på att binda kransar av olika slag. Hennes butik finns i vanliga fall i Lundo, men inför julen samarbetar hon med Jaakonmäki i Iso-Puolala gård.

Floristen Mari Heininen har specialiserat sig på kransar av olika slag. I handen håller hon en med kastanjer, kanel och små röda filtbollar.
”Alla kransar görs av naturmaterial”.


Kransarnas mångfald är häpnadsväckande stort och här finns något för alla smaker. I år det inne med kottar på kransarna, men man kan också välja att pryda dem med rosépeppar, kastanjer, kanel eller anis.
– Gemensamt för alla kransar är att de är tillverkade av naturmaterial. De innehåller ingen plast eller krimskrams, snörena och banden är till exempel av bomull eller linne, säger Heininen.
Julboden och kransbutiken har öppet torsdag och fredag 11–18 och under veckoslutet mellan klockan 11 och 16. På veckoslutet är också caféet i huvudbyggnaden öppet.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter