Förflytta dig till innehållet

Gamla Siwa-lokalen i Kimito blir ny ungdomsgård — sparåtgärder är flyttorsaken

Gult tvåvåningshus

Ena ändan av en gul byggnad i två våningar

Kimito ungdomsgård ska flytta till lokalen där Siwa-affären fanns förr. Foto: Emilia Örnmark


Ungdomsgården i Kimito kommer kring årsskiftet att flytta från nuvarande Banan i Arkadia-fastigheten. Den nya adressen blir huset där Siwa-affären fanns förr, alltså i Kemitrahuset, ett stenkast från skolcentret.
En arbetsgrupp från Kimitoöns ungdomsparlament har bekantat sig med olika alternativ, efter en kartläggning av tillgängliga utrymmen som personal på fritidsenheten hade gjort. Enligt förslag från arbetsgruppen valde kultur- och fritidsnämnden Siwa-lokalen, som ägs av Veritas.
Ett annat alternativ skulle ha varit byggnaden där Kimitonejdens lås finns, på Engelsbyvägen.
— Bägge alternativen hade sina fördelar, men Siwa-lokalen var närmare skolan, närmare nuvarande ungdomsgård och har dessutom billigare hyra, säger fritidschef Bosse Ahlgren.
Skolcentret fotograferat från den nya ungdomsgården

Kimito skolcenter ligger alldeles nedanom lokalen för den nya ungdomsgården. Foto: Emilia Örnmark


Gamla Siwa-utrymmet är 246 kvadratmeter stort och hyran är 2 418 euro i månaden. I Kimitonejdens lås hade ytan varit några kvadratmeter större till en hyra på 2 790 euro i månaden.
Orsaken till flytten är sparåtgärderna i kommunens Balans 2020-program. Enligt Ahlgren sparar enheten åtminstone 15 000 euro per år med denna åtgärd. Dessutom kommer det nya utrymmet att användas aktivare, i och med att också socialenheten kommer att använda det för den förebyggande verksamhet som kräver grupputrymmen.
Sparåtgärden gjorde det lättare för enheten att nå sin budgetram på en dryg miljon euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter