Förflytta dig till innehållet

Gamla mormors café på Hemmet har blivit en lyckad tradition

Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Mer bilder längst ner i artikeln.

Vid elvatiden på lördagsförmiddagen är servicehuset Hemmet en till synes lugn plats. Men under ytan sjuder aktiviteten inför dagens program: Gamla mormors café.

Efter klockan tolv är det nästan fullsatt. Det som säljs går åt som smör i solsken. Samma gäller det som säljs i ett skilt hörn för att kunna tas hem.

Pop up-caféet sattes upp för tredje året i rad och har nu blivit en riktig tradition, berättar en av arrangörerna, Johanna Slotte.

Den allra första cafédagen ordnades i samband med Restaurangdagen år 2015. Det blev en succé från första början.

– Då besökte kring 300 personer oss. Vi bestämde oss genast för att ordna det på nytt, säger Slotte.

Gamla mormor är inte en person trots att man talar om att ”hon bakar”. Det är mera en beskrivning på en fin stämning och en gemenskap, förklarar Slotte.

Hemmets invånare, personalen och volontärer engagerar sig i cafédagen. De har bakat pajer, kakor, bullar och kex, saftat och syltat och byggt ihop delikatesslådor.

Slotte är sekreterare på halvtid för Hemmet. Hon är även kulturkoordinator i projektet vars syfte är att äldre i Åbo stad ska få ta del av mera kultur.

Hemmet är ett av servicehusen som är delaktiga i projektet, och man är mycket aktiva med allt från konserter och teaterbesök till modevisning och guidade rundturer i staden.

Överskottet från lördagens cafédag går till pensionärernas rekreation.

Några exakta planer på att ordna Gamla mormors café oftare än en gång i året finns inte just nu.

– Men däremot kanske Gamla mormor dyker upp med något annat upplägg än café, idéer finns, säger Slotte.

Sara Sjögren från Åland studerar till hälsovårdare i Åbo. Hon är på plats med kompisen Isabella Forsman, Pargasbo. De gillade priserna på de stora portionerna på Gamla mormors café. Trevligt är det också att få ta påtår, konstaterar Forsman.

Forsmans farmor bor på Hemmet och hon kände således till evenemanget. Sjögren har inte varit på Gamla mormors café tidigare men såg evenemanget på Facebook.

– Det är härligt att de äldre får vara med och baka och laga till caféet. Jag har själv jobbat inom äldrevården och vet vad det betyder för dem, säger Sjögren.

Pirkko-Liisa och Bengt Sandell brukar båda aktivt hjälpa till på Hemmet.

Bengt Sandell började av en slump för några år sedan med att gå ut och promenera med de äldre.

– Jag hade just blivit pensionär och fick ett mejl via Röda Korset med frågan om jag ville vara promenadsällskap åt äldre, berättar han.

Både han och Pirkko-Liisa Sandell konstaterar att det är en självklarhet att hjälpa till där det behövs. Att de äldre är så glada och tacksamma gör det ännu mer givande, konstaterar Pirkko-Liisa Sandell.

I dag har de kokat kaffe och lyft fram stolar och bord. Evenemanget hålls i Hemmets matsal som har arrangerats om för tillfället.

Ari-Petteri Finnberg med sin mamma Solbritt Finnberg samt Ari-Pekkas barn Anton och Ellen representerade tre generationer. Ari-Pekkas fru arbetar på Hemmet.

Jättegott är betyget de ger godsakerna, ”här har man inte sparat på smöret”.

– En fin tradition, konstaterar Solbritt Finnberg.

Eva-Stina Engberg och Leena Sjöblom är gamla kompisar men träffades av en slump på Mormors café på lördagen.

De var både med på rundturen i Hemmet som arrangerades på förmiddagen.

– Jag har bott i kvarteret i hela mitt liv men aldrig varit här tidigare. Det är alltid bra att veta hur det ser ut här inne, säger Engberg.

Leena Sjöblom var på plats för att bekanta sig med Hemmet.

Välbevarat hem

Vid halv tolvtiden leder Hemmets vd Ann-Mari Backman en guidning genom lokalerna.

Stiftelsen Hemmet grundades år 1886 och hade som uppgift att upprätta ett hem för ”värnlösa åldersstigna damer”. Mecenaten Gustav Albert Petrelius från Åbo donerade 20 000 mark till grundfonden, och på den vägen är det.

I dag finns det 50 boendeplatser i huset, som består av Annahemmet och Rosenhemmet för personer med minnessjukdomar.

– De som bor här har en medelålder på 85–90 år. De äldsta är 99 år, så många fyller 100 nästa år, berättar Backman.

Kring en tredjedel av husets invånare är män, resten kvinnor.

Kolla bildspelet för att se hur det ser ut i Hemmet!

Här hittar du Hemmets Facebooksida (öppen för alla).

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter