Förflytta dig till innehållet

Gamla Kommunalstugan väntar på våren

Gamla Kommunalstugan. Huset på Fredrikaplan i Pargas får ny färg.


Gamla Kommunalstugan på Fredrikaplan i Pargas byter färg. Huset som har varit ljusrött de senaste åren får en mer dämpad färg i den renovering som pågår.
– Vi hittade en nyans som passar bättre till ett gammalt hus, säger stadens fastighetschef Seppo Pihl. Men målningsarbetet måste avbrytas då det har kommit så mycket regn, så det fortsätter i vår.
Byggnaden som ligger granne med kyrkan bär, som namnet på huset antyder, på en för orten betydelsefull historia. Nuförtiden är Gamla Kommunalstugan något av ett kulturhus med utställningar, arbetsrum för EU-projektet I samma båt, för teaterskolan, för barnens bildkonstskola med mera.
I renoveringen är det inte enbart målfärgen som förnyas, man var också tvungen förnya en del av brädfodringen och göra andra ytreparationer. Men något stort renoveringsprojekt är det inte frågan om, budgeten går på cirka 60 000 euro.
När renoveringen körde igång sökte stadens fastighetsavdelning lov för att fälla den stora eken som i princip nästan växt fast med huset. Det väckte ett ramaskri på sina håll och trots att lovet beviljades står eken kvar.
– Jag har blivit kontaktad av många, jag måste till och med ringa och varna vissa stora tidningshus om vi tänker fälla eken, så jag vet inte om jag kan vara den olyckskorpen, skrattar Pihl.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter