Förflytta dig till innehållet

Gadolinium, ett grundämne eller namnet på ett nytt museum

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ulla Achrén har (12.11.2018) till stadsfullmäktige inlämnat en motion, där hon tar initiativet till att bevara arvet efter Johan Gadolin, som var professor vid Åbo Akademi 1796–1822 och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin.
Främst gäller det att ta vara på Gadolins laboratoriebyggnad på Klostergatan 5 med senare tillkomna annex och göra ett museum av dem.
Tidigare har initiativ tagits av professor emeritus Timo Soikkanen och Åbosamfundet men säkert har det i årtionden funnits i tankarna för många, som känt till laboratoriebyggnadens existens dolt av annan användning. Gadolins bostadshus har ju för länge sedan fått ge plats åt ett höghus, på vars vägg en bronstavla påminner om detta.
Till all lycka har ingen haft intresse av att riva laboratoriet, som lyckligtvis nu är skyddat och de nyligen framförda planerna på höghus på tomten hindrar på inget sätt renoveringen av laboratoriebyggnaden, som kunde bli ett museum Johan Gadolin till ära och ge plats också för inspirerande presentationer av senare nationellt och internationellt kända kemiprofessorer, som verkat i Åbo samt kemisk-teknisk historia i form av gamla instrument och laboratorieföremål och presentationer över dåtida metoder på alla de moderna sätt, som vi ser i dagens museer runt om i världen.
Johan Gadolins Åbo Akademi var ju det tredje universitetet, som grundats i Sverige och vi kan anta, att intresse för att på olika sätt bidra till att bygga upp ett museum finns också i svenska akademiska och kemisk-industriella kretsar, bara vi nu tar Achréns initiativ på allvar.
Johan Gadolin är också den enda finländska kemist, som har getts äran att ge sitt namn åt ett grundämne, Gadolinium.
Tills vidare har endast fjorton forskare hedrats på samma sätt.
Metallen hör till de sällsynta jordartsmetallerna, nu eftertraktade i högteknologi, elektronik och medicin och har därför börjat redan få betydelse i världspolitiken.
Gadolin är alltså ett vida känt namn så det internationella varumärket, ”brandet” finns redan, liksom grundstenen till laboratoriemuseet.
Låt oss sätta i gång med museibyggandets första fas och övertyga Åbo stad om att man bör satsa medel för detta.
Krister Steinby
DI, kemist
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter