Förflytta dig till innehållet

Fyra unga döms för knivdramat i Fyrstranden – men den påstådda anstiftaren frias

snö och vägArkiv/Annina Suominen
Fyrstranden i Åbo, nära platsen där dådet ägde rum. Arkivbild.

Tingsrättens dom har fallit mot ett gäng ungdomar som i november attackerade några andra unga vid Fyrstranden i Åbo.

En yngling född 2005 döms till fängelse i 4 år och 2 månader för två fall av dråpförsök som ung person och ett fall av misshandel som ung person.

Han ska även betala över 15 000 euro till offren samt dessutom diverse rättegångskostnader på tusentals euro.

Fler fängelsedomar

En annan åtalad yngling, född 2004, döms till fängelse i 1 år och 5 månader för ett fall av misshandel, ett fall av grov misshandel samt ett fall av snatteri – alla som ung person.

Han ska också betala några tusen till offren, samt tillsammans med ett par andra åtalade stå för rättegångskostnader på över 12 000 euro.

En tredje åtalad, född 2005, döms till villkorligt fängelse i 1 år och 7 månader för två fall av grov misshandel som ung person. Även denna yngling ska betala några tusen till offren, samt delta i rättegångskostnader.

En fjärde yngling, född 2006, döms till 60 dagar villkorligt fängelse för misshandel som ung person. Han ska även betala drygt 1 300 euro till sitt offer.

Frias

En femte kille född 2006 frias från åtalet om två fall av grov misshandel som ung person.

Frias gör även en tjej född 2007. Hon stod åtalad för anstiftan till misshandel som ung person.
Enligt åklagaren var det flickan som fick de övriga åtalade att åka med till Hirvensalo för att hämnas att flickans vän (en av de fem åtalade killarna) blivit bestulen på en e-cigarett.

Rätten anser dock att det inte är klart att det var flickans agerande som fick de andra att hänga med och att utföra dåden.

När gänget inte hittade den misstänkta tobakstjuven ska de ha tagit bussen tillbaka mot centrum. I höjd med Fyrstrandens S-Market ska de enligt åtalet ha observerat en person som liknade cigarettjuven.

Gänget klev av, och sedan skedde misshandeln av de tre 16-åringarna som inte hade något med den påstådda stölden att göra.

Domen har inte vunnit laga kraft.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter