Förflytta dig till innehållet

Fyra bra saker för havsmiljön år 2022 – en lista som kan ge energi för 2023

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det faller sig naturligt att december och januari blir reflektionens tid.

Vi blickar tillbaka på det gångna året och listar nya mål för det kommande.

Att göra det, är dock inte lätt i en tid när vi dagligen möts av nya tunga rubriker om klimat- och mångfaldsförändringar, om ett krig i vår region med konsekvenser som känns såväl i sinnet och hjärtat, som i plånboken.

Jag tror dock det är viktigt att lyfta fram de positiva nyheterna. Dels för att det finns men ofta drunknar i flödet och minnet, dels för att det är många, men framförallt för att de är hoppingivande och kanske kan framkalla ett leende.

I denna min första kolumn för i år, listar jag några verkligt betydelsefulla och positiva nyheter för havsmiljön från 2022, och några mer lättsamma. Jag hoppas listan kan ge er samma energi och motivation som de gav mig inför det kommande året.

1. Hotade marina djur gör comeback

Knölvalar, gråsäl, havsörnar och sköldpaddor…förra året var fyllt med en rad positiva nyheter om populationsökningar och reproduktionsmirakel.

Trots att arter minskar i en alarmerande takt jorden över, visar nyheter och sammanställningar (till exempel rapporten om Europas vilda djur och växter av ”Rewilding Europe”) att såväl knölvalar, som gråsälar och havsörnar har gjort comeback under de senaste fem decennierna.

Exempelvis har knölvalspopulationen i Sydatlanten efter införandet av skyddsåtgärder gått från endast 440 stycken i slutet av 1950 talet till 25000 valar 2022. Det är nästan lika många som före jakt på arten inleddes under 1700-talet.

Ett annat exempel är att efter 75 år har ungar av en av världens mest utrotningshotade havssköldpaddor, Atlantisk bastardsköldpadda, återigen kläckts.

2. Historiskt avtal för den biologiska mångfalden

En av de sista men kanske viktigaste av alla miljörelaterade nyheter 2022 kom den 19 december då parterna i FN:s miljökonferens COP-15i Montreal, i Kanada, nådde den historiska överenskommelsen om att skydda 30 procent av land,- insjö-, kust- och havsområden senast 2030.

I avtalet ingår dessutom en överenskommelse om att återställa mins 30 procent av försvagade land- och vattenekosystem, och en rad betydelsefulla finansiella åtgärder så som en ny global miljöfond, förbindelser att öka finansieringen som stöder den biologiska mångfalden och avstå från miljöskadliga stöd, samt att stora företag och finansinstitut skall börja bedöma konsekvenserna av sin verksamhet på biodiversiteten.

Man kom även överens om en minskning i mängden föroreningar och kemikalier och en halvering av avfallsmängden fram till 2030. Det goda är att detta endast är några av de många framåtsträvande punkter avtalet innefattar.

3. Naturens lagliga rätt att existera

På flera håll i världen har lagar som tillskriver naturen dess rätt att existera, bestå och regenerera sin livscykel införts.

Det senaste landet att göra detta är Panama som införde sin lag i februari 2022, men även Irland överväger detta och miljöaktivister i Nederländerna diskuterar om Nordsjön kunde ges status som en juridisk person.

4. Många nya teknologier (från havet) för havet

2022 såg lanseringen av allt från hamburger-förpackningar av algbaserade biopolymerer, lika enkla att återvinna som papper, till användning av mänskliga hårrester från hårsalonger som absorberar olja och andra kolväten.

Detta är en onekligen intressant trend som bara förväntas öka.

Jag kunde lätt ha fyllt på med 40 saker, 100 om vi även tar med händelser som förbättrat mångfalden på land, så låt oss notera och inspireras av dylika även under det kommande året.

Här kan du läsa fler kolumner av Anna Törnroos-Remes.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter