Förflytta dig till innehållet

Fusknamn och fina namn i skärgården

man som tittar in i kameran

Ibland undrar man om skärgårdsborna hittat på sina ortnamn för att göra det särdeles svårt för utbölingar att hitta rätt. Kanske det var ett militärstrategiskt knep mot fienden? Det fungerar också bra mot oskyldiga båtgäster.

Hur man än tror sig ha koll hittar man sig bakom flötet. Man måste vara noggrann med vilket Berghamn man avser – Nagu, Korpo, eller Houtskär? Jungfrusund ligger långt ifrån Jungfruskär.

Björkö har en insjö men inte om vi talar om Björkö i Iniö.

Sandö och Sandholm finns det i var och varannan knut. Biskopsö låter ståtligt, men menar du Iniö, Nagu eller söder om Kimito? Och hur många Dömaskär finns det riktigt? Enskär är en stolt fyr, men också en lotsö vid Eckerö.

Jurmo har vi både på Åland och i Åboland. Man kan aldrig vara säker.

Jobbigare är det med Jussarö och Russarö. Båda har fyrar. Båda ligger i havsbandet, inte långt från varandra. Jussarö är råddig för den får kompassen att visa fel, och fyren står inte heller på själva Jussarö.

Men Russarö är också råddig – ön har befästs både mot ryssarna och av ryssarna. Hur skall man minnas vilken som är vilken?

Därtill har vi de i och för sig härliga paren Kimito och Rimito, Nagu och Sagu, Korpo och Sorpo. Listan blir längre när vi lägger till Bengtsår och Bengtskär samt Högsar och Högsåra. Gustavsvärn och Gustavssvärd skall inte förglömmas. Vänö är en ö men Våno är känd som en färja. Lätt att navigera helt fel, i alla fall i tankarna.

Det finns Petsor, Peno, Pensar och Pensala. Nej men hoppsan, Pensala ligger ju i Österbotten. Pentala? Nej, Pentala är en ö i Esbo. Jag menar förstås Heisala i Pargas. Svårt med namn. Runsala ligger utanför Åbo, Munsala på landbacken i Österbotten, och Mossala är en ö i Skärgårdshavet. Hur skall man minnas?

Skärgården har sina fusknamn. Hangö är ingen ö och Houtskär inget skär.

Pargas handlar om kalk, inte om gas. Kyrkbacken är inte mycket till backe och Åland har just inga åar. Det är väl klart att Saltvik är salt för inget i Östersjön är sött. Som tur är finns det Dalsbruk som är ett bruk i en dal och Nötö som är en ö som lämpar sig för nötkreatur.

Men kanske vi kunde hitta på nya namn i skärgården, antingen för att göra det krångligare eller lättare? Vi har redan de avlånga fjärdarna Skiftet och Delet. Hur skulle det vara med ett nytt namn för Ålands hav:

Spjälket? Och när vi nu en gång har den fina fjärden Erstan så kunde vi hitta en riktigt rå fjärd som kunde få namnet Värstan. Kanske Myggskärsfjärden? Den låter liten och obetydlig men den är stor och utsatt.

Går man på den linjen börjar man tycka att det borde finnas både Hitis och Ditis. Vi har ju både Iniö och Utö. Och eftersom det finns Framnäs i Nagu så borde det väl finnas ett Tillbaksnäs också?

Givet den vackra serien Seglinge, Kumlinge, Enklinge kunde väl Lanto just norr om dem döpas om till Kycklinge?

När Rävsunds bro (på finska Kirjalansalmen silta) blir nybyggd så kan vi väl förenkla namnet till Paraibron? Alltså Paraisilta på finska. Det finns så många nya namn att hitta på! Vi kunde också äntligen insistera på att Östersjön skall heta Västersjön för den ligger ju väster om oss.

Men då kanske våra vänner i Tallinn snart kräver att vattnet norr om dem skall heta Estniska och inte Finska viken? Bäst kanske att ligga lågt.

Skärgårdsborna har en positiv livssyn. Det finns Haverö men inget Saknarö, Helsingholm men ingen Halvsingholm, Gullkrona men inget Silverdiadem, Vi har en Fagerholm men ingen Fulholm och en Vänö men ingen Ovänsö. Vi kan väl förlåta Skitukobb givet hur lätt det är att bli arg när det ligger ett hinder just där man vill åka med sin båt. Och nog är det väl bättre med Norrskata än Söderkråka?

Hur vi än kan tycka att namnen förbistrar så är det ju nog ganska gulligt att det finns öar med namnen Modermagan, Matmoran, Matsäcken, och Pigvilan. För att inte nämna Hevonkack och Hööoora. Sekler av skärgårdsboende har sett till att vi har en namflora utan like.

Till slut allas favorit Ingenjör Pettersson. Personen som ritade linjefyren på Erstan fick upplåta sitt namn till den fyren. Ingenjörerna har bättre koll på marknadsföring än vad som allmänt tycks. Leve namnrikedomen i skärgården!

P.S. Du som läser: Brodera gärna vidare på dessa tankegångar!
Det är lätt att lägga in en kommentar på den digitala versionen av denna kolumn. Det finns så många finurliga skärgårdsnamn som inte fick plats i texten ovan.

Dela artikeln

8 kommentarer: “Fusknamn och fina namn i skärgården

 1. Björn Mattsson skrev

  Appropå själva Pargas stadens nya namn, så tycker jag Fasta Houtskär skulle passa fint :).

 2. Björn Mattsson skrev

  Sen har vi Sördö i Houtskär, som lokalt heter ”Sväle”, (uttalas ”svääle”). Inte lätt för den oinvigde att veta.

 3. Mårten Mickos skrev

  Tack för alla vitsiga och informativa kommentarer. Om vi håller på så här så hittar vi snart på ett bättre namn för kommunen som försöker heta Pargas!

 4. John-Eric Sid skrev

  Våra Estniska vänner har reda inlett sin namnoffensiv, för Östersjön heter Läänemeri hos dem…

 5. Håkan Wickström skrev

  Så finns det också Pensor och Pensar, av vilka Pensar ligger i Nagu men Pensor, alltså Storpensor ligger som den mest österut befintliga holmen i förra kommunen Houtskär. Dock har ön av vissa kallats enligt folkmun för Storpensar som även myndigheterna har fel noterat, då holmen defacto enlikt hundratals års historik och dokumentering heter Storpensor! Detta framgår även från Pargas stads mätningsbyrås kartor.

 6. Soili Svahnström skrev

  Paraisilta kan vi ju inte ha. Vi vill ju Paraisille.
  Eller blir Parasilta Pargaskväll då man översätter. Kanske Pargasmorgonen gyr!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter