Förflytta dig till innehållet

Fullträff igen för Kimito traktorkavalkad

Henri och Hilda Lindström från Vanda kan nästan köra traktor redan.


Om någon hade trott att bara några få intresserar sig för gamla traktorer så kunde man senast i dag, vid Kimito traktorkavalkad, se bevis på motsatsen.
Det lånade området vid Axxells Brusaby sjöd av folk  – ett par tusen löste biljett – och bra många var fördjupade i många och långa tekniska samtal.
– Hobbytraktorer är ett växande intresse. Det blir allt svårare att få tag på gamla rariteter. Men plötsligt kan man träffa någon som ger ett tips och så kan man göra ett nytt fynd. Nyligen var vi ända till Kittilä för att hämta en gammal traktor.
Det sade Henrik Verkkoniemi och Johan Lindström från Vanda, två av besökarna vid traktorkavalkaden i Kimito i dag.
– Inte är det lång väg från Vanda till Kimito om det gäller traktorer, menade de.

Jättegammal motorcykel

En annan som trivdes var Kimitobon Keijo Ekbom, känd för många ortsbor efter ett helt liv bakom ratten. Han ställde nu ut en Zetor-traktor från 1957 och en BMW-motorcykel från 1937.
– Originalskick, startar och går, sade han om motorcykeln.
Också en del gamla mopeder, bilar, arbetsmaskiner, lastbilar och långtradare fanns utställda, liksom en buss.

Keijo Ekbom på sin Zetor.

Med ”pappis” till Gotland

Sjundeåbon Göran Sjöberg ställde ut en Ferguson-traktor i originalskick med en sådan version av lastare att det knappast finns motsvarande i Finland.
– Jag samlar på gamla traktorer och en hel del andra grejer också. Och så är jag med i Tenala mopoklubb som den 1 augusti åker till Gotland. Vad som är charmen med att köra ”pappismopo”? Nå, förstås gänget, sade han.

Tolfte gången

De som ville fick i dag åka i kärra efter traktor – det var särskilt uppskattat av barnfamiljerna – och bland mycket annat kunde man se en sorts tractor pulling, eller egentligen en uppvisning i hur snabbt olika modellers gamla traktorer kunde köra en viss sträcka med ungefär 8,4 ton sand i släpvagnen.

Biljetter för 1 euro

Årets besökarantal var drygt 2.300, antalet utställda objekt  180 och antalet talkojobbarna 60-70 personer. Det här är alltså evenemanget som fungerar helt på frivillig bas, nu för tolfte gången. Strålande solsken brukar man hålla sig med – så också i lördags.
– Vi beställde bra väder redan i februari, så klart att vi fick det, skämtade Olof Karlsson, en av talkojobbarna.
Och biljetterna (som säljs mest för att man ska få ett hum om antalet besökare) kostade fortfarande bara 1 euro.

Täta led av åskådare vid dagens ”tractor pulling”.


Fem deltog i ”tractor pullingen”. Här startar Kimitobon Sture Holmström med sin Fordson årsmodell 1963.


Göran Sjöberg kom i gamla tiders chaufförsmundering (stövelbyxor) och trivdes i Kimito som fisken i vattnet – men så har jag också i 52 år varit transportföretagare, sade han. Här vid sin Ferguson med den speciella lastaren.


Rejäla doningar – Kimitobon Hans Funchs Scania stockbil med separat lastare från 1988.


Keijo Ekboms gamla BMW-hoj fick mycket uppmärksamhet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter