Förflytta dig till innehållet

Fullt ös i Jalles glashytta i Dalsbruk

Rätt plats. Många har hittat till den i somras öppnade glashyttan i det gamla tackjärnsgjuteriet.


Mycket kan sägas om glasblåsare Jarl Hohenthals gångna sommar, men inte att han skulle ha latat sig. Sedan Baltic-Jazz-festivalen startade den 7 juli har det varit fullt ös.
– Ugnen har stått på hela tiden. Först i torsdags stängde jag den. Nu håller jag en liten höstpaus. Utan paus inga nya idéer, säger han.

Glasblåsningen har fascinerat många.
– En gång hade jag besökare som i en dryg timme satt och tittade på hur jag arbetade fram ett orange glasfat, berättar Jalle Hohenthal.
Så lång tid tar det att tillverka hantverksmässigt. Till exempel har vinglasens fot dekorerats med en färgteknik, marmorering, som gör varje glas unikt. Mycket elegant – och återanvänt.
– Jag fick ett ton kasserat glas från glasbruket Iittala i våras då jag startade här i Dalsbruk. Så fick jag stor hjälp på många andra sätt också, bland annat med flytten av alla tunga grejer från Vänoxa där jag tidigare jobbade. Här hjälpte mig Kaj Nordgren. Och då jag snabbt behövde en ställning till en glasfågel så fixade grabbarna på Sanvatek. Så det här gamla tackjärnsgjuteriet mitt i byn känns absolut som en bra plats – inte minst för att så många kunder har hittat hit, säger Hohenthal.
Att huset är gammalt och lite spännande att gå in i minskar inte charmen. Och skylten ”Glashytta” tycks förstås på många språk.
– Nu har jag haft två assistenter, båda finskspråkiga, så jag har lyckats lära mig vad det viktigaste heter på finska, säger den här 26-åringen som visserligen har vuxit uppe på ön Vänoxa utanför Dalsbruk och gått i skola här men sedan mest vistats i Sverige.
Det är också där han utbildade sig till glasblåsare, och där som han har fått flera beställningar på skulpturer som i vinter ska ställas ut i ett galleri.
Också i Dalsbruk har flera beställningar droppat in, och fyra kurskvällar har han ordnat för intresserade marthor och scouter. – Det har gått mycket bättre än jag trodde, säger han.
Till jul ska Hohenthal igen ha öppet, och blåsa julgransbollar. Att tackjärnsgjuteriet är granne med Gamla verkstan där den stora julmarknaden hålls är förstås ett plus, det ökar synligheten som är så viktig för en ny företagare.
– Nu har Gullkrona börjat köpa mina alster till sin butik i Pargas. Härnäst hoppas jag få återförsäljare i Åbo, Vasa och Helsingfors. Kanske en inredningsbutik. Eller en restaurang som satsar på handblåsta glas.

Gult fat. Ett av Jalle Hohenthals många unika verk – finns inte två likadana.


Flaskor. Alla olika till färg och form.


Skålar för glass. Det lilla uttaget i kanten på de små skålarna är för skeden.


Ejdern. Ett riktigt konstverk i sandblästrat glas men också en brännvinsplunta där huvudet fungerar som kork och kan öppnas.


Vinglas med fina fötter. Varje fot är olika. Färgen är inlagd med en marmoreringsmetod.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter