Förflytta dig till innehållet

Fullt ös bland Åbos vappenfirare – se bilder från fredagen

Arkiv/Alexandra Granberg
studenter i en park
Redan vid fyratiden på eftermiddagen hade studenter med hattar och halare flockats i mängder längs åstranden.

Ingen rädd för corona här. Solsken och bubbel, ballonger, tomflaskor, studenthalare, hundar, småbarn och framför allt en stor lättnadens suck. Det var intrycken längs åstranden när Åboborna firade valborgsmässoafton.

Ett och annat munskydd syntes till och firarna festade utomhus. Men under fredagskvällen var det klart att många nu lättade på trycket och umgicks och festade bort alla vinterns coronabekymmer.

en heliumbalongAlexandra Granberg
Vintern är över. Men ändå fick den här världskända Disneyfiluren hänga med på fredagen.
en man i gulnande studentmössaAlexandra Granberg
Pekka Ruolas gulnande studentmössa är tjugoplus år. …
en liten hundArkiv/Alexandra Granberg
… Ruolas hund Bosse är gammal han med, hela 15 år. Både hattägare och hund tog sig en vappenpromenad i eftermiddagssolen, innan ”det värsta böket” satte igång.
en foodtruck i solenAlexandra Granberg
Säsongen öppnad. Foodtrucks som denna serverade snabbmat åt hungriga firare.
två glada typer på en bänk med hatt och serpentinerAlexandra Granberg
Tidiga firare. Jaana och Osku har kommit in till Åbo för att fira vappen med sina vänner, som ännu inte dykt upp när ÅU träffade dem vid ån på eftermiddagen. Oskus hatt har hängt med länge. ”Jag skaffade den på Ruisrock något år”.
ballonger i olika färgerAlexandra Granberg
Solsken och ballonger prydde åbåtarna som lockade många firare med finsk popmusik och bubblande glas. Trots att gästerna satt utomhus tyckte den här reportern att det såg väldigt trångt ut på en del av båtarna. Syns resultatet av helgen i senare coronastatistik, månntro?
Alexandra Granberg
Tjugo minuter till, så får Rachel Turola gå hem från sitt jobb för Röda Korset. ”Vi kan ändå inte närma oss folk som är fulla och be om deras pengar, säger hennes kompanjon. Efter jobbet ska Turola titta till sin pojkvän där hemma som brutit foten. ”Kanske vi haltar oss fram till parken medan vädret ännu är fint. Det här är första gången jag firar vapp i solsken”. En relativt lugn kväll lär det bli för paret.
ett parkerat skepp med ballonger och folk Alexandra Granberg
Alle man ombord. Med något lättnade coronarestriktioner, soligt väder och datumet 30 april i kalendern verkade hela Åbo befinna sig ombord på någon av de åbåtar som öppnade på fredagen. Om det här skeppet ännu flyter på lördag återstår att se.
Alexandra Granberg
Första maj, eller May Day, är också den internationella arbetardagen med ursprung i arbetar- och kvinnorörelsen från 1800-talet. På fredagen är det fest, på lördag marscherar folk på Salutorget för att minnas de fram- och motgångar som skett sedan dess.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter