FSSM i Larsmo blev en medaljfest för Pargas IF

Silverflickorna i D14 Andrea Nyberg, Emilia Johansson och Matilda Åberg. Foto: Bengt Westerlund.
Finlands Svenska Skidförbunds mästerskap i Larsmo blev en riktig medaljfest för Piffens skidåkare. För andra året i följd toppar föreningen medaljtabellen. I Larsmo blev det hela åtta guld och sammanlagt 21 medaljer under de tre dagarna. Närmast var Borgå Akilles och arrangörsföreningen IF Brahe med 16 medaljer.
På lördagen segrade Anni Lindroos i D17 och fick lite plåster på såren efter fredagskvällens sprintförlust. Anna Rask sekunderade med en bronsmedalj. I D12 med hela 38 flickor i mål åkte Daniela Lietzén övertygande och vann med nio sekunder. Ronja Westerlund som var sjätte förlorade med 32 sekunder.
De övriga mästerskapen kom i veteranklasserna genom Malin Johansson D35, Riikka Kalliokoski D45, Ilkka Heinonen H35 och Niklas Westerlund H40.
Medaljjakten inleddes av 10-åringarna. Theresia Johansson knep silver medan Amos Korin var femte. De hade endast 3 respektive 13 sekunder till guldet. Också 12-årspojkarna hade tätplaceringar med Vincent Ducander på sjätte och Linus Korin på 10:e plats.  I D13 där Pargas skidåkarna har en stor bredd, blev Andrea Nyberg denna gång snuvad på guldet av Borgåflickan Emelie Hägglund. Matilda Åberg och Emilia Johansson hade en strid om fjärde platsen medan Emma Vahtola och Jenna Ylönen hade en likadan kamp om åttonde och nionde platsen. Emmi Virtala blev 14:e.
Silvermedaljören Wilma Westerlund hade i sin tur 3 sekunder upp till Linnea Backman i D16. Syskonen Sara D15 och Jill Laurén D16 var femma och sexa. Silver blev det också till Jesper Lietzén som förlorade med nästan 1 minut till landets bästa 16-åring Alexander Ståhlberg. I D18 var Jenny Virtala fjärde. Det blev en bronspeng till Kent Westerholm i H60.
I allmänna klassen överraskade Hans Mäenpää från Ski Team Mäenpää som knep guldet framför Toni Ketelä.
Söndagens stafetter bjöd på dramatik och glada överraskningar för Piffens åkare. 12-årsflickorna hörde till favoriterna men då startflickan Rebecca Nyberg trängdes från spåret, föll och tappade sin stav såg starten inte så lysande ut. Efter lite tumult fick Rebecka en ny stav som hon skidade med löst i handen resten av loppet, men lyckades ändå hålla ihop sin skidning mycket bra och kom till växling endast 50 sekunder efter ledande Närpes. Den ledningen plockade helgens suveräna 12-årsflicka Daniela Lietzén snabbt in. Hon kom först till växling och så snabbt att inte Ronja Westerlund var startfärdig. Ronja behöll ledningen och segermarginalen var över en halv minut.

Guldmedaljörerna Ronja Westerlund, Rebecca Nyberg och Daniela Lietzén med sina prisbucklor. Foto: Bengt Westerlund.

12-årspojkarna överraskade med att knipa en bronsmedalj. Bröderna Linus och Amos Korin höll medaljkänning på de två första etapperna. Vincent Ducander åkte länge som tredje men mot slutet kom Vörå IF ikapp och förbi.  Men på målrakan hade Ducander dagens vassaste juniorspurt och lyckades knipa bronset med en tiondels sekund.

Bronsmedaljörerna Linus Korin, Vincent Ducander och Amos Korin. Foto: Bengt Westerlund.

16-årsflickornas upplägg var att Sara Laurén och Olivia Kalliokoski skulle hänga med så långt som möjligt på de två första etapperna. Ett bra jobb gjorde de och Wilma Westerlund kunde gå ut som tredje, minuten efter Närpes Kraft och IF Femman som hade toppat i början. Westerlund gjorde sitt bästa lopp för helgen och åkte snabbt ifatt och förbi. Hon åkte i mål med 26 sekunders marginal.

Sara Laurén, Olivia Kalliokoski och Wilma Westerlund gick segrande ur 16-åringarnas stafett. Foto: Fredrik Häggman.

H16-pojkarna hade samma upplägg men hade sitt kanske starkaste kort Jesper Lietzén på mittetappen. Efter att Alex Virtala växlat som femte förde Lietzén upp laget till fjärde med dagens näst snabbaste åktid. Emil Rosin gick ut hårt och snabbt förbi Borgå och Oravais. Den hårda utgångsfarten satte sina spår i musklerna och han fick ge sig åt fint åkande OIFs Leonard Markén i spurten.
Dagens sista medalj knep trion Kent Westerholm, Riikka och Kari Kalliokoski i klassen 120 där det blev brons.
Piffen hade också ett lag i år i båda huvudklasserna. Damtrion Anni Lindroos, Malin Johansson och Anna Rask blev sjunde. Anni gjorde veckoslutets bästa lopp med att växla som tredje efter Åsarnas Emilie Svenlin. I H21 åkte Jan-Eric Passell, Ilkka Heinonen och Niklas Westerlund in som nionde av 14 lag. IF Femmans damer och IF Minkens herrar var helt överlägsna segrare.
Nämnas bör att 14-årspojkarna Marius Ducander och Elias Lindroos hade klar medaljkänning men då lagets ankare Oskari Kalliokoski hade insjuknat, var stafetten över efter två etapper.
Piffens tränare Niklas Westerlund var mycket glad efter tävlingarna, men tyvärr var några åkare hemma i sjuksängen och fick inte uppleva de fina dagarna i Larsmo med tävlingar som var ypperligt arrangerade på bra banor under fina förhållanden.