Förflytta dig till innehållet

FSS: Vårdreformen och läropliktsreformen hotar splittra elevernas stödtjänster

Finlands Svenska Skolungdomsförbund
Ung kvinna sitter på en trappa.
Alexandra Wegelius, förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, är orolig för att vårdreformen och läropliktsreformen kan medföra problem för den förebyggande vården i skolorna. Foto: FSS

Två stora reformer kan innebära problem för eleverna då de genomförs samtidigt: Social- och hälsovårdsreformen och läropliktsreformen. Den ena lägger press på kommunerna, medan den flyttar ansvaret för skolpsykologer och kuratorstjänster till landskapen, skriver Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) i ett pressmeddelande.

— Regeringen vill minska marginalisering genom läropliktsreformen. Ändå minskar vårdreformen indirekt finansieringen inom den förebyggande vården som är väsentlig för ungas hälsa. Stödtjänster och vård för elever och studerande varierar regionalt men att skära ned i vissa regioner bidrar inte till ökad jämlikhet, säger Alexandra Wegelius, ordförande för FSS, i pressmeddelandet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *