Förflytta dig till innehållet

FSI vill åt sexuella trakasserier inom idrotten – Svenska kulturfonden bidrar med 85 000 euro

En handboll ligger på spelplanen.

ÅU-foto


Finlands Svenska Idrott FSI vill att idrottsledare och tränare ska bli mera medvetna om normer och likabehandling.
Svenska kulturfonden har beviljat 85 000 euro till FSI som i november startar ett nytt samarbetsprojekt tillsammans med Föreningen Luckan.
— Vi ville satsa på ett projekt som hjälper oss inom idrotten att ta upp svåra frågor som till exempel sexuella trakasserier och flickors självkänsla. Idag upplever många flickor trakasserier, stress och oro. Det här framkommer bland annat i undersökningen Ungdomsbarometern från år 2018. Tyvärr ligger vårt projekt i tiden, säger Christel Björkstrand, generalsekreterare på FSI.

Fler invandrarflickor

Huvudman för projektet är Luckan som bland annat utvecklar utbildningsmoduler som hjälper idrottsstuderande och idrottsledare att förebygga diskriminering.
— Vi tar också in den svenska metoden Tjejzonen som bygger på att en ”storasyster” ger kamratstöd till bland annat idrottande invandrarflickor. Tjejzonen är en riksorganisation i Sverige som stöder flickor, säger Jessica Lerche tf utbildningschef på Luckan.
Ett långsiktigt mål för projektet är också att öka antalet kvinnliga idrottsledare och idrottande flickor med invandrarbakgrund.
— Idrott är ett ypperligt sätt att mötas över kultur- och språkgränserna, säger Björkstrand.

Banbrytande samarbete

Via projektet ska FSI och Luckan öka samarbetet mellan ungdomsarbetare, utbildningsenheter och idrottsrörelsen.
— Vi driver också projektet tillsammans med Folkhälsan utbildning och Vörå idrottsgymnasium. De jobbar med idrottande ungdomar, tränare och ledare och tillsammans vill vi påverka attityder och handlingsmönster inom idrotten i Svenskfinland, säger Björkstrand
Det tvååriga projektet är en föregångare inom samarbete mellan idrottsrörelsen, ungdomsarbetet och utbildningssektorn. Projektet finansieras också via NTM-centralen i Norra Österbotten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter