Förflytta dig till innehållet

FSD firar 120 år — helgen präglas av personval och festligheter

Man som står i en talarstol och talar.

FSD:s ordförande Viktor Kock konstaterar i sitt öppningstal att det är ett intensivt år som FSD nu lägger bakom sig. Foto: Sofia Westerholm/SPT


Omkring sextio finlandssvenska socialdemokrater är samlade på Lärkkulla i Karis i Raseborg. Det är dags för FSD:s årliga partikongress, som detta år är en högtidlig jubileumskongress i och med att FSD firar 120 år i år.
— Det är med stolthet och glädje vi samlas till att fira 120 år av demokratisk socialism i Finland, säger FSD:s ordförande Viktor Kock i sitt öppningstal.

I öppningstalet konstaterar Kock också att det är ett intensivt år som FSD nu lämnar bakom sig. Då Maarit Feldt-Ranta tragiskt i vintras insjuknade i cancer och inte längre var tillgänglig som riksdagsvalkandidat, stod partiet plötsligt utan en finlandssvensk kandidat.
— Det går inte att överskatta betydelsen av det jobb som Maarit gjort för oss under de senaste 20 åren. Våra tankar är hos dig Maarit. Man brukar säga att kriser tar fram det bästa eller det sämsta hos folk. Våra kamrater här i Västra Nyland visade att de tog fram det bästa. Gemensamt lyfte de fram Johan Kvarnström som lyckades ta sig hela vägen in i riksdagen. Ni kan vara stolta över insatsen, säger Kock.

Statsminister och Europaminister deltar

Utöver den årliga partikongressen innebär årets kongresshelg också stor jubileumsfest på lördagskvällen med statsminister Antti Rinne som festtalare.
Även Europaminister Tytti Tuppurainen deltar i kongressen och inleder den allmänpolitiska debatten på lördag. Tuppurainen träffar också ortsbor och diskuterar aktuella politiska frågor med dem, först i Karis på lördagsförmiddagen och i Sjundeå på eftermiddagen.
Under lördag ska kongressen också ta ställning till totalt 20 olika motioner från medlemmar och medlemsföreningar. Motionerna berör väldigt varierande frågor och även ett brett åldersspann. Bland annat handlar de om fiskodlingar, sänkt moms på mensskydd och gratis identitetskort till alla finländska medborgare.

Söndag präglas av personval

Kongresshelgen präglas även av ett flertal olika personval. På söndag är det dags att utse FSD:s nya ordförande, eftersom nuvarande ordförande Viktor Kock meddelat att han inte ställer upp för omval.
Ordförandekandidater är 30-åriga Anette Karlsson från Borgå och 32-åriga Erica Herlin från Pargas. Karlsson är i nuläget viceordförande för FSD och ställer för andra gång upp i kampen om ordförandeposten. Senast ställde hon upp för fyra år sedan och rösterna föll då jämnt 34-34 mellan henne och nuvarande ordföranden Kock. Lotten fick då avgöra och nu återstår att se vem som kommer att bära posten som ordförande framöver.
Även viceordförande, distriktsstyrelsen och distriktsfullmäktige för åren 2020-2021 väljs på söndag.

Debatt om en hållbar nordisk framtid

Festligheterna är inte slut efter lördagskvällens jubileumsfest.
På söndag ordnas ytterligare ett 120-års jubileumsseminarium, som går under namnet ”Stolt men inte nöjd – hur den nordiska modellen kan bygga en hållbar framtid.”
Jubileumsseminariet består av en debatt mellan Matias Kaihovirta, Rebecca Åkers, Johan Kvarnström och Hans Ekström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter