Förflytta dig till innehållet

FRK:s Pansiochef bekräftar: Vi tipsade om Mechkah

Salutorget i Åbo efter knivdådet 18.8.2017.

Att Abderrahman Mechkah, som erkänt att han står bakom knivattacken som dödade två och skadade åtta, bodde på Röda Korsets flyktingförläggning i Pansio bekräftas av förläggningens chef Jaana Sikiö.
Men det är också det enda som hon vill uttala om honom som person.

Något i hans beteende fick FRK-personalen att ge Skyddspolisen ett tips.
– Att vi tipsade Skyddspolisen om honom i januari i år kan jag bekräfta, men jag kan inte gå in på detaljer om honom som person eller om vad tipset innehöll. Det kan jag åtminstone inte göra förrän Skyddspolisen skulle ge tillstånd till det.

Hur avgör ni i personalen vilka tips ni ska ge vidare till polisen?
– Vi försöker hålla en låg tröskel, eftersom det är så polisen har rådgett oss, att vi ska reagera om något känns fel. Sedan är det polisens sak att avgöra hur tipset tas emot. Vissa tips ges till polisen, andra till Skyddspolisen, som i det här fallet.

Att de boende på en förläggning vänder sig till personalen med många slags uppgifter och ibland klagomål om andra boende är naturligt, och personalen har enligt Sikiö fått utbildning i hur man de hanterar sådana situationer.
– När de boende kommer med uppgifter om andra boende här kan det handla om allt från mycket vardagliga bekymmer till mer allvarliga frågor. Om boende här känner sig hotade eller rädda för andra är det också situationer vi har fått utbildning i att hantera.

Enligt uppgifter i Yle skulle Mechkah ha lovordat Isis, lyssnat på radikaliserade predikningar och använt droger. Enligt Yles källor skulle Mechkah inte vara den huvudmisstänktas rätta namn. Det finns också uppgifter i tysk media om han under tiden i Tyskland använt andra namn och att han kan vara äldre än vad han uppgett i Finland.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter