Förflytta dig till innehållet

Frivilliga samlar vargbajs i sydvästra Finland

På bilden till vänster de områden där insamling av DNA-prover av varg görs med hjälp av frivilliga och till höger det område i östra Finland där Naturresursinstitutets eget utvecklingsprojekt genomförs vintern 2017-2018.


Naturresursinstitutet och Finlands viltcentral samlar vargspillning via ett frivillignätverk i sydvästra Finland och Österbotten.
Viltcentralen skapar och utbildar ett insamlingsnätverk av frivilliga jägare och naturentusiaster. Finlands Jägarförbund stöder insamlingen och uppmuntrar jägare att delta.
Inom varje insamlingsområde har en ansvarig person utnämnts som samlar in spillningsproverna och skickar dem vidare för analys. Även andra som rör sig ute i naturen och som känner igen vargspillning kan skicka in prover via de insamlingsansvariga i områdena (ytterligare information på Naturresursinstitutets webbsida: luke.fi/se).
Insamlingstiden börjar den 1 november och slutar den 15 februari 2018.
Tidsperioden har valts utifrån faktorer förknippade med såväl hur vargflockarna rör sig som insamlingstekniken och vården av stammen. Hösten är dessutom en tid då många rör sig aktivt ute i skogen.
DNA-analyser görs av spillningsprover som samlas in på de fastställda områdena. Dessutom analyseras DNA av vargar som skjutits vid jakt eller dött på annat sätt och av sändarförsedda vargar.
DNA-analyserna görs vid Centrum för tillämpad evolutionsforskning vid Åbo universitet.
DNA-analyser är ett viktigt komplement vid inventering av vargstammen. Inventeringen grundar sig i stor utsträckning på vargobservationer och uppföljning av sändarförsedda djur.
Med ett tillräckligt antal prover kan man genom DNA-analyser få en tydligare bild av vargreviren, antalet flockar och minimiantalet individer per flock inom ett visst område.
DNA-uppgifter utnyttjades i större omfattning för första gången i en varginventering som publicerades i juni 2017.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter