Förflytta dig till innehållet

Frivillig brandman: Bilar och mopeder körde i vägen för brandbilarna i Muddais – ”Riktigt hopplöst”

Arkiv/Privat
man i brandkårsdräkt framför stor röd bil
Roland Westerlund är med i Pargas frivilliga brandkår.

Roland Westerlund var en av de frivilliga brandmännen som ryckte ut till branden i Muddais i Pargas på torsdagskvällen.

Uppdraget tog nästan hela natten och efteråt kände Westerlund att han ville skriva ett inlägg i sociala medier.

Orsaken var den stora trafikmängden nära branden.

Han upplevde att det var flera bilar och mopeder än det vanligen brukar köra på en sådan väg på en vecka.

– Det var riktigt hopplöst och köer på vissa ställen. Då nyfikenheten slår till och folk börjar köra efter brandbilarna ända fram till platsen där det brinner så kan det ställa till med besvär. Där vi körde i går var det ibland så lite plats att brandbilarna måste stanna upp. Det blev omöjligt att hålla hastigheten utan man måste släppa förbi bilar. Men en del körde nog åt sidan, säger han.

– Om det är frågan om stora bränder så behöver vi mycket vatten. Då måste tankbilarna ha fri passage till och från platsen där det brinner.

På mindre platser händer det också att bara en tankbil ryms. Efter att den är tömd måste man köra bort med den och hämta en ny.

– Det kan få ödesdigra följder. Ju längre tid som klockan tickar ökar riskerna för värre skador. Det kan vara frågan om människoliv också.

Fenomenet är inte nytt utan uppstår nu som då.

– Folk är förstås nyfikna då det händer något och i fallet med torsdagens brand kunde man se röken på långt håll, säger Westerlund som är en av fem gruppchefer inom Pargas frivilliga brandkår.

Enligt lagen ska ett utryckningsfordon ges fri framfart.

”Allvarligt om folk kör på det sättet”

Maria Sainio, kriminalkommissarie och polischef, säger att hon har sett det som Westerlund skrivit i sociala medier och hört att det var mycket folk ute i trafiken.

Sainio diskuterade också med polisens kommunikationsavdelning om man borde kommunicera utåt till allmänheten om trafikregler – igen alltså, för det är något som polisen har gjort flera gånger.

– Det är ganska allvarligt om folk kör på det sättet, säger hon.

Polisen hade ingen patrull i Pargas på torsdagskvällen. Det hade kanske varit bra att polisen hade åkt ut till platsen, säger Sainio.

Polisen och räddningsverket utreder branden, enligt vanlig praxis. Utredningen har påbörjats men mera undersökningar och information behövs innan polisen kan dra några slutsatser om brandorsaken, enligt Sainio.

Meningen ”Han upplevde att det var flera bilar och mopeder än det vanligen brukar köra på en sådan väg på en vecka.” korrigerad 16.22. 17.47 ödsliga till ödesdigra.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter