Förflytta dig till innehållet

Fritidsboende i Korpo oroade sig redan för tre år sedan för Airiston Helmis byggen i skärgården

Villa Ybbersnäs i Pargas. Foto: Monica Forssell


Ortsbor och fritidsboende i skärgården har redan en längre tid förundrat sig över Airiston Helmis fastighetsaffärer och lyxbyggen i den västra skärgården.
Efter att Iltalehti år 2015 kartlagt företagets markaffärer skrev Vineta Fellman som fritidsbor i Korpo ett mejl till förengen Pro Korpo där hon önskade att politikerna skulle ta tag i saken.
Nu förklarar hon närmare sin oro och varför hon skrev brevet.
– Det började synas – om nu inte gröna gubbar – så i alla fall helikopterplattformar och märkliga stora byggnader där ingen vistades. Man borde utreda varför de har fått lov att bygga så stora hus i närheten av stranden när lokalbefolkningen inte ens får bygga ett båthus.

Den finländska försvarsmaktens gamla fartyg ligger förtöjda vid Villa Ybbersnäs. Foto: Monica Forssell


Byggnadsinspektör Kenneth Koskinen vill i dag inte kommentera frågan, men han har i en intervju för ÅU den 2 september 2015 sagt att Airiston Helmi alltid har ansökt om bygglov och följt dem, med undantag av något enstaka förråd som har byggts utan att anvisningarna har följts.
I en e-postintervju för ÅU den 22 februari 2013 sade företagets dåvarande vd Elena Romanova att det var naturen, infrastrukturen, den goda maten och de sympatiska människorna som gjorde att Airiston Helmi etablerade sig i Finland år 2007.
Företaget skulle satsa på lyxturism och enligt henne hade de gäster från hela Europa, men största delen kom från Ryssland.

”Ingen särbehandling av Airiston Helmi”

Pargas stadsstyrelseordförande Mikael Holmberg (SFP) säger att han blev lika förvånad som alla andra över den massiva polisoperationen, men att det stora området som skulle genomsökas motiverade insatsen.
Airiston Helmis fastighetsaffärer och stora byggprojekt har genom åren väckt förundran i Pargas, men företaget har inte fått någon särbehandling vid beviljandet av byggloven, säger Holmberg.
– Vad jag har förstått har de inte behandlats på något speciellt sätt. Men när det byggs stort med mycket pengar börjar det gå rykten om att man får allt för pengar. Men inte har de fått någon särbehandling.
Artikeln korrigerad 23.9 kl 19.10. Det var till Pro Korpo Fellman skickade sitt mejl.
LÄS OCKSÅ: Lugnt och stilla i Sandvikens mässområde i Pargas – ingen aktivitet i Airiston Helmis lyxvilla
  Polisen utreder lokala företags roll i härvan kring Airiston Helmi
Airiston Helmi ger jobb i Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter