Förflytta dig till innehållet

Frida Sigfrids blev omvald till ordförande för Svensk Ungdom – Åbobon Veera Granroth blev vice ordförande

Svensk Ungdom
en kvinna med armarna i kors
Frida Sigfrids fick fortsatt förtroende som förbundsordförande för Svensk Ungdom. Sigfrids har varit ordförande sedan 2019.

Frida Sigfrids, 25 år från Borgå, kommer att fortsätta leda Svensk Ungdom (SU). Förbundets 78:e kongress valde Sigfrids till sin förbundsordförande på söndagen.

Sigfrids har fungerat som förbundsordförande sedan maj 2019. Hon säger att hon är väldigt tacksam över att hon har fått fortsatt förtroende.

– Det känns jättebra för vi har just avslutat kandidatnominering till kommunalvalet och jag vill köra det här valet i mål, säger Sigfrids.

Sigfrids är utbildad politices kandidat vid Åbo Akademi och kandiderade i riksdagsvalet och EU-valet år 2019. Hon är också kandidat i sommarens kommunalval i Borgå.

Svensk Ungdom har 210 kandidater uppställda i årets kommunalval, vilket är fler än någonsin tidigare. Sigfrids har som mål att förbundet ska göra det bästa kommunalvalet i sin historia.

I kommunalvalet kommer förbundet att fokusera på hållbarhet, sysselsättning och välmående.

– Vi strävar efter hållbara kommuner ur ett klimatperspektiv. Vi vill också se till att uppbyggnaden efter coronaepidemin sker på ett socialt hållbart sätt och att det finns tillgång till hobbygaranti för alla unga och hjälp att få med låg tröskel.

Motpol mot hatretorik

Sigfrids vill att Svensk Ungdom under hennes ledning fortsätter att aktivt för fram den socialliberala politik som de har fört de senaste åren.

– Vi ska pressa moderpartiet där vi inte har samma linje och vara motpolen mot den ökade hatretoriken i samhället. Vi accepterar inte en politik som försöker tysta.

Många som SU har kontaktat har inte velat eller vågat ställa upp som kandidat i valet på grund av hatretoriken i samhället, uppger Sigfrids.

– Om ens en person inte vågar ställa upp i valet finns det något i vår demokrati som brister eller som är sönder.

Sigfrids vill också att SU ska vara synliga och nå ut till en bredare målgrupp.

– Vi har allt mer försökt att nå ut till finskspråkiga och personer med annat modersmål än svenska eller finska. Vi vill få bort språkstämpeln.

Svensk Ungdom kommer under det kommande året att driva frågor som berör jämlikhet, klimatet, studerande och ungas välmående med tanke på coronaepidemin.

Vice ordförande

Veera Granroth, 22 år, från Åbo och Nicholas Kujala, 25 år, från Esbo blev valda till vice ordföranden.

Anton Broända (Kronoby), Victor Dahlberg (Helsingfors), Annika Lepistö (Närpes), Julia Nouro-Ståhle (Esbo) och Otso Reijonen (Helsingfors) blev också invalda i styrelsen.

Vilhelmina Öhman/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter