Förflytta dig till innehållet

Friad 24-åring lättad över att inte längre vara misstänkt

Den 24-åriga mannen släpptes endast två timmar innan hans häkntingsförhandlingar skulle börja.
Här väntar journalisterna på att komma in i tingssalen i tisdags då fyra män häktades. Foto: Kim Lund

En 24-årig marockan skulle häktas i tisdags klockan 16.00, misstänkt för delaktighet i knivattacken på Salutorget i Åbo i fredags.
Två timmar innan häktningsförhandlingarna skulle inledas, beslöt förundersökningsledaren att mannen skulle friges. Beslutet kom som en enorm lättnad för mannen, säger 24-åringens advokat Heikki Maunila.

– Han var märkbart rörd och tog emot beskedet med tårar i ögonen.

Centralkriminalpolisen ringde Maunila på lördagen och frågade om han vill åta sig uppdraget att försvara mannen. Efter en minuts betänketid svarade han ja.

– Under mina 30 år som advokat har jag aldrig haft ett mordfall. Men det är en grundrättighet för alla att ha en advokat.

Enligt Maunila kände hans klient till den huvudmisstänkta Abderrahman Mechkah från fotbollsplanen i Pansio där asylsökande och andra utlänningar brukade spela fotboll.
De umgicks inte privat, men kunde ses i samma sällskap på någon bar. Att Mechkah skulle ha visat tendenser på att ha radikaliserats på något vis säger sig 24-åringen inte ha märkt, säger Maunila.

– Min klient känner heller inte till namnet Abderrahman Mechkah, han kände honom endast under smeknamnet ”Kawasi”.

Det var på fredagskvällen som kravallutrustad polis stormade in i mannens lägenhet i Kråkkärret för att gripa honom. Han hade hört om knivdådet och förstod att polisen visste att han kände Mechkah. När den första chocken efter gripandet hade lagt sig förstod 24-åringen varför polisen grep honom. Han var väldigt upprörd över vad Mechkah hade gjort, säger Maunila.

– Han förstod situationens allvar och att tröskeln för att polisen skulle ingripa var väldigt låg i en sådan situation och han förstod också polisens agerande. Han kritiserar inte polisen och han har sagt att han behandlades väl och att förhören var sakliga.

24-åringen kom till Finland för cirka fem år sedan och har uppehållstillstånd i Finland. Han har varit gift med en finländsk kvinna och har ett barn tillsammans med sin ex-fru. Maunila säger att han studerat till ingenjör i Marocko och att han nu har inlett vuxenstudier i Åbo.

Den vita skåpbil som polisen efterlyste efter knivattacken tillhör mannen. Han hade hört om dådet och kört till centrum där han parkerat på Auragatan. Efter att mannen gripits beslagtog polisen bilen.

Maunila säger att mannen har varit samarbetsvillig och att han ställer upp som vittne under polisens förundersökning. Det kan också bli aktuellt att höra honom i samband med en kommande rättegång.
Vid häktningsförhandlingarna slogs det fast att åtal måste väckas senast den 28 februari.

Förutom Mechkar är tre män häktade misstänkta för två mord och åtta mordförsök begångna i terroristiskt syfte.
Två kvinnor dog och åtta personer skadades i knivattacken på Salutorget i Åbo för en vecka sedan.

Mannen är inte densamma som ÅU tidigare skrev om att hade fått ett avvisningsbeslut. Den texten handlade om en annan person som Egentliga Finlands tingsrätt hade förväxlat 24-åringen med.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter