Förflytta dig till innehållet

Fräsch start i nya lokaler för studerande i Novia

Anette Rydell, Rinja Berg och Henrika Ranta-aho studerar till sjukskötare för tredje året. I går välkomnade de nya studerande i Novias nya lokaler på Henriksgatan i Åbo. Foto: Annina Suominen

Novias nya och mindre lokaler innebär både fördelar och nackdelar, konstaterar tredjeårsstuderandena Anette Rydell, Rinja Berg och Henrika Ranta-aho.

I går lotsade de i egenskap av tutorer förstaårsstuderandena runt på yrkeshögskolans nya adress, Henriksgatan 7. Skolan har flyttat dit från Nunnegatan, till Åbohankens gamla hus i akademikvarteren.

– Lite råddigt var det. Nu gick vi runt och visade var allt finns, men vi vet inte riktigt själva heller, säger Rydell.

Rydell, Berg och Ranta-aho studerar till sjukskötare. I utbildningen ingår praktiska övningar. De görs i ett nytt rum i de nya lokalerna. Det är mindre än det varit tidigare.

– Nog ryms man och arbeta där, men vi vet ju inte hur det kommer att gå till i praktiken, säger Ranta-aho.
– Första intrycket var helt bra, säger Rydell.

Mindre lokaler innebär mindre spring mellan olika rum och oklarheter i var folk håller hus, konstaterar Rydell, Berg och Ranta-aho.

Skolans studerande utför till största delen sina studier i små projektgrupper och kan ofta själva välja var de ska utföra sina studier.

Lokalerna på Nunnegatan hade många korridorer och våningar och att söka efter folk i den var inte alltid det lättaste.

I de nya lokalerna finns det inte lika många grupprum som i de gamla.
Men det finns mera platser att sitta på överlag, där man till exempel kan ha sina pauser.

Jürgen Ross, vice ordförande i studerandeföreningen ÅKA, och Henna Helenius, styrelsemedlem, konstaterar att de nya lokalerna säkert innebär problem när många kläms in på mindre utrymmen. Men överlag är de positivt inställda, gillar flexibilitet och en fräsch nystart.

Jürgen Ross, vice ordförande i studerandeföreningen ÅKA, och Henna Helenius, styrelsemedlem, är inne i slutskedet med sina studier.

– Vi fick redan i början av studierna veta att vi skulle flytta om några år, men vi hade inte tänkt att det skulle ske så snabbt, säger Ross.

Flytten innebär mera arbete för föreningen, bland annat ska man komma överens med handelshögskolans förening för ekonomistuderande, Merkantila klubben, om gemensamma sociala utrymmen. Novia har inte längre kvar några utrymmen på Nunnegatan.

– Det är en jättebra förening, det känns helt okej att samarbeta med dem. De är en väldigt stor förening, över 40 år gammal, medan vi fyller 10 i höst, säger Ross.

Ross och Helenius fick besöka de nya lokalerna för första gången förra veckan.
– Nu har vi börjat lära oss var allt finns, säger Helenius.

När alla kläms in på mindre ytor uppstår det säkert en viss problematik, konstaterar de. Privata rum behövs för grupparbeten.
– Men vi kan bland annat hyra två rum av akademin. Det är kiva att det finns en viss flexibilitet, säger Helenius.

Både hon och Ross tycker överlag det känns bra med en nystart. I våras städade man på Nunnegatan och slängde bort en massa skräp.

Från Nunnegatan var det smidigast att gå över gatan till Kåren för att äta lunch. Men där blev köerna långa. Både Ross och Helenius är därmed glada över att man på Henriksgatan smidigare kommer till studentrestaurangerna Gadolinia, Arken och Fänriken.

Jonas Nyman, Kasper Lehtinen och Matias Anttila börjar studera företagsekonomi vid Novia. Ännu har de inte hunnit bekanta sig så mycket med de nya lokalerna.

”Det verkar helt bra och ser fräscht ut”

Lite nervöst men roligt. Det svarar de som inleder sina studier vid Novia i höst på frågan om hur det känns.

På tisdagen deltog de i en introduktionsdag och fick besöka Novias nya hemvist på Henriksgatan 7 för första gången. Yrkeshögskolan har flyttat från Nunnegatan till Henriksgatan, till Åbohankens gamla hus i akademikvarteren.

När ÅU möter några av de nya studerandena har de endast befunnit sig någon timme i huset och introducerats till skolan i auditoriet.

– Det verkar helt bra. Det ser fräscht ut, kommenterar Robin Bäckström som ska studera företagsekonomi.

Mauritz Alaviitala är av liknande åsikt. Även han studerar företagsekonomi.

– Det känns riktigt bra. Jag vet också att pappa studerade i det här huset, på Hanken, säger han.

– Men inte har vi sett mycket ännu, i princip bara trappan, säger han med ett skratt.

Jonas NymanKasper Lehtinen och Matias Anttila ska även de studera företagsekonomi och bli tradenomer.

– Ganska neutralt, inte något speciellt, svarar Kasper Lehtinen på frågan om hur det känns att börja studera i de nya lokalerna.

– Det känns mer rymligt än de förra utrymmena, säger Jonas Nyman och syftar på inträdesprovet som ägde rum på Nunnegatan.

Läs också vår tidigare artikel om flytten, med flera bilder från lokalerna!

Mauritz Alaviitala börjar också studera företagsekonomi vid Novia i höst.

Samma gäller Robin Bäckström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter