Förflytta dig till innehållet

Från tre till arton – intresset för handboll växer kraftigt bland Åboflickor

Maja Meurman
Två handbollsflickor i handsbollssal.
Tröskeln är låg att börja spela handboll eftersom sporten är simpel och kraven att prestera låga.

Att fokusera på att ha roligt hellre än resultat bär frukt för Åbo IFK:s handbollslag. Lagen med flickor födda 2009–2011 har under det senaste året vuxit mångfaldigt i antal spelare.

– Vuxna lyckas förstöra idrott för barn i ett tidigt skede genom att titta på resultat och fokusera på barn med ”talang”. Tolvåringar är i en känslig ålder och det är mycket viktigare att de finner glädje i idrotten och utvecklas som lagspelare och vänner, säger handbollstränare Nicke Wulff.

Låg tröskel att börja spela handboll

Då säsongen började för ÅIFK:s 2010 och 2011 födda flickor i höstas bestod laget av tre spelare. Nu är de arton.

Även de 2009 födda flickornas lag har vuxit från sju till nitton spelare under läsåret.

– Jag tror att tröskeln att börja spela handboll är lägre än i andra sporter. Handboll är en lätt sport att lära sig och kan spelas både inomhus och utomhus. Dessutom är pressen lägre att prestera och inom sporten finns det en kultur att snabbt ta med nya spelare, säger Wulff om framgångssagan.

ÅIFK:s flicklag är tvåspråkigt och spelarna har under årets lopp kommit från olika håll. Hjälptränare Camilla Wennström tror att barnen dras till sporten eftersom det är en rätt enkel lagsport och att det finns goda chanser att få nya vänner.

Därtill lockar ett stort och verksamt lag samt engagerade och pedagogiska tränare allt fler att börja.

– Det är jättefint att så många nya har börjat och att stämningen är så bra i laget. Att spelarna nu är många möjliggör också att de kan spela i olika serier, säger Wennström, som konstaterar att ju fler matcher de spelar, desto mer speltid får barnen.

Två handbollstränare bredvid varandra.Maja Meurman
Tränarna Camilla Wennström och Nicke Wulff säger att de strävar efter att barnen ska ha roligt och få mycket speltid i matcher.

Intresset kommer ofta från släkt och vänner

Många av spelarna har även släktingar eller vänner som spelat eller spelar handboll.

– Både min mamma och bror har spelat handboll, berättar Ellen Finnberg, som kom med i laget då säsongen började i höstas.

Också spelarna Stella Hiltunen, Fanny Karlsson och Matilda Jukakoski förklarar att intresset för sporten kommit från vänner och släktingar.

ÅIFK ordnar även rekryteringskampanjer, där de berättar om utbudet av sporter i skolor. Därifrån hörde Frida Ruoho om handbollslaget, där hon spelat i ungefär två månader.

Som Cygnaeus skolas rektor tror Nicke Wulff också att han kan ha lockat en del spelare till laget.

– Många elever vet vad jag sysslar med och tycker kanske det är lättare att komma med då de har en bekant tränare. Det är viktigt att hobbyn inte bara är rolig utan att barnen också har trygga vuxna runt sig, säger han.

Handbollsträning på gång.Maja Meurman
På handbollsträningarna brukar de även träna motoriska färdigheter genom simpla övningar och lek.

Barns motoriska färdigheter och kondition allt sämre

Wulff säger att sporten även spelar en annan roll för unga.

– Det märks nog tydligt att unga har allt sämre kondition och motoriska färdigheter. Något så simpelt som att göra en kullerbytta kan vara omöjligt för vissa barn i dag.

Han oroar sig särskilt för de barn som inte har någon hobby alls, eftersom också vardagsmotionen från att gå utomhus och leka fallit bort för många.

– De barn som har en hobby tenderar att röra på sig jättemycket, medan de som inte har en rör sig väldigt lite som kontrast. Jag vet att handbollsträningarna inte löser problemet, men hoppas att det kunde sporra barnen till att också hemma kasta en boll eller röra på sig.

Wulff konstaterar att det finns flickor i laget som han vet att inte skulle motionera om det inte vore för handbollen.

Två handbollsflickor.Maja Meurman
Varken Fanny Karlsson eller Matilda Jukakoski tycker det var jobbigt att börja handboll som lite äldre.

Det finns också de i laget som varit aktiva idrottare även innan de börjat spela handboll. Matilda Jukakoski, årskurs fem i Cygnaeus skola, och Fanny Karlsson, årskurs sex i S:t Karins svenska skola, började i laget samtidigt efter sommaren.

Före det hade bägge ändå hållit på med andra idrottsgrenar, som fotboll.

– Handboll är lite som fotboll med händerna. Därför gillar jag sporten, säger Matilda, som också hållit på med bland annat konståkning och innebandy.

Fanny tilltalas av lagsporter eftersom hon gillar samarbete och att få nya vänner.

Då ÅU träffar spelarna är de nervösa men ivriga inför helgens turnering i Sjundeå.

Wulff rekommenderar föräldrar att låta sina barn pröva på också mer ”udda” sporter.

– Då laget växer blir det lite av en snöbollseffekt. Det är lättare att komma med om också andra är nya.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter