Förflytta dig till innehållet

Från reklamklassiker till modern raplåt – Åbochaufför väckte liv i 80-talsdängan

Pressbild
Långtradarchauffören Eero Vähätalo går under artistnamnet VähäE då han rappar.

”Mä oon rekkamies, keikalla alas”.

Så inleds Matti Eskos 80-talsklassiker som i tiderna komponerades som en tv-reklam för Elovena.

Året är 1986 och den countryinfluerade musiken som till en början bara är en kort snutt blir så populär att den skrivs om till en hel låt, ”Rekkamies”.

Nästan 40 år senare väcks låten till liv på nytt och denna gång i annan tappning.

En tidigare TikTokhit

Eero Vähätalo heter en lågtradarchaufför i Åbo. Under namnet VähäE skriver han rapmusik och har för avsikt att en dag livnära sig som rapartist.

Hans singel ”Tien päällä” som han släpper i januari 2022 väcker speciellt intresse hos personer inom transportsektorn.

Låten når inga officiella listor men den lyssnas på så aktivt att den klättrar upp på en fjärde plats på spotifys automatiska lista över dagens 50 mest virala hits. Den blir en TikTok-hit och används i truckspotting och långtradarvideor.

Som bäddat för samarbete

Låten och dess succé når också tansport- och logistikorganisationen Rahtarit som intresserar sig för VähäE.

Med ett eventuellt samarbete i tankarna ordnas ett gemensamt möte med Matti Esko som varit involverad i föreningen Rahtaris tillsällningar ända sedan låten ”Rekkamies” släpptes.

En gemensam vision föds. Hjulet behöver inte uppfinnas på nytt utan den ursprungliga låten ”Rekkamies” ska uppdateras till en dagsfärsk version.

– Redan medan jag gjorde ”Tien päällä” tänkte jag att det skulle vara coolt att använda ”Rekkamies”-refrängen i en raplåt. Så det här var en mer än välkommen idé av Rahtarit. Nästan som någon form av öde, även om jag inte tror på sådant, säger VähäE i ett pressmeddelande.

Smakprov i Alahärmä

Att använda sig av en befintlig låt kräver sina tillstånd – både av ursprungliga upphovsmän och dem som äger rättigheterna. Samtliga gav genast grönt ljus.

Ursprungligen hade man för avsikt att spela in Matti Eskos sång på nytt. Men originaltolkningen har något av en egen magi som man slutligen valde att inte slopa.

Låten hade sitt urframförande på Power Truck Show i Alahärmä i augusti.

I dag, fredagen den 30 september, släpps både låten och musikvideon.

Havregrynsgröt för tuffa killar

Låten ”Rekkamies” skrevs av musikern Esa Nieminen och textförfattaren Juha Tapaninen som också jobbade inom reklambranschen.
Kampanjens syfte var att göra morgongröten mer lockande, speciellt bland pojkar. Därför valde man att genom en tv-reklam lyfta fram långtradarchauffören som en grötätande frontfigur.

Kampanjen var lyckad, inte minst för sångaren Matti Esko. Låten blev i sig själv en hit och ett obligatoriskt inslag i hans konsertrepertoar. Också det album som sedan skrevs utgående från låten sålde platina.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter