Förflytta dig till innehållet

Från ”parlamentet” i Dalsbruk

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Parlamentet” fortsätter som vanligt sina morgondiskussioner på Café Four C i Dalsbruk. Man börjar ofta med vädret som har ändrat karaktär.
Vi minns barndomens somrar som varma och sköna, men med hårda åskväder. (Under en sångfestdag på 40-talet i Dragsfjärd dödade blixten en ko i Kyrkobyn.) Vintrarna var kalla och snörika med fint skidföre. Isarna var länge blanka, man åkte skridskor och seglade isjakt.
”Parlamentet” har en egen spåman, som ofta får stå till svars för sina väderprognoser. Hans sommarväders spådomar har stämt till 90 procent. Dom hårda åskvädren som han utlovade uppenbarade sig inte över Dalsbruk.
Alkoholvanor, märken och smaker kommer ibland upp till diskussion. Den ena gillar den ena sorten den andra någonting annat. En medlem använder Whisky endast som tände i öppna spisen. Min före detta vän sade: ”Jag vet inte men det har aldrig blivit kvar någonting hos mig.”
Matlagning med goda såser och mustiga soppor diskuteras ibland. Strömmingen är bland andra fiskar favorit. Lutfisken kommer långt ner på menylistan.
Senast kom Natofrågan på agendan. Majoriteten i ”parlamentet” gillar inte ett Natomedlemskap. Vi vill inte frivilligt ha amerikanska stridsvagnar placerade vid vår östra gräns. Vi tror att USA, som agerar världspolis kommer att blanda sig i ”leken” i händelse av ett angrepp mot Finland. På nätet kan man läsa att USA har 800 baser i andra länder. Övriga världen har tillsammans 30 stycken.
”Parlamentet” har läst Börje Törnqvists insändare i Åbo Underrättelser. Börje är missnöjd över ogjorda beslut i Kimitoöns fullmäktige. Han glömmer ändå att fullmäktige också har gjort många beslut. Bland annat har nästan hela ämbetshusets personal flyttat från Dalsbruk till Kimito. Fullmäktige har beslutat, att avfallsvattnet från Kimito pumpas till den vackra Falköfjärden i Dragsfjärd. Beslutet har gjort att vi har ett av landets dyraste vatten. Trots priset får användare som saknar dator inget meddelande om till exempel avbrott i distribueringen. Alla har inte datorer. Varför inte använda radio eller postlådor? Bäddavdelningen har flyttat från Dalsbruk till Kimito. Fönstren gapar tomma. Kanske ett nytt spökhus uppstår bredvid det gamla?
I ”parlamentet” tror vi inte på den omskrivna läkarbristen. Vi tror rent ut sagt att ledningen vill stänga läkarmottagningen i Dalsbruk, hoppas vi tror fel.
”Parlamentet” lyssnar regelbundet på Radio Vega Åboland. Vi har märkt, och irriteras av att några redaktörer pratar så fort, att personer med nedsatt hörsel har svårt att uppfatta alla ord. Det låter som när fåren ”kackar” på näver som min mormor sade. Ändå har man långt kvar innan man slår dragaren i TV-programmet Vem vet mest.
Ett förslag: ”Prata långsammare, minska på den (enligt vår smak) hemska morgonmusiken då hinner ni ändå berätta det mesta!” Dessutom kommer programmet i repris flera gånger.
Till sist. På fullmäktigemötet (inte i Kimitoön) kom frågan upp om anskaffandet av en gondol. Då reste sig fullmäktige NN och meddelade att han inte motsätter sig anskaffandet, men han anser att man borde skaffa två, en hona och en hane.
Jul och nyårshälsningar.
Bengt Gustafsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter