Förflytta dig till innehållet

Från ”Parlamentet” i Dalsbruk 2020

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vår väderspåman har på grund av andra intressen ”pensionerat” sig från ”Parlamentet”. Vi får i framtiden lita på mediernas väderrapporter som nog ger säkra prognoser för morgondagen och även för i övermorgon. Långsiktsprognoserna är däremot litet ”si som så”, men de är ändå säkrare än gissningar, sade en meteorolog.
Det har varit tryggt att ha ett halvårs väderutsikter att ty sig till med tanke på semestrar, möten och tillställningar som är beroende av väder. I synnerhet julvädret har intresserat. Hans prognoser, som delvis baserat sig på hans gamla björk har ibland stämt till 95 procent.
I ”Parlamentet” försökte vi ibland bidra med uppgifter för att hålla hans prognoser på toppnivå, men han brukade säga: ”Ni skall inte befatta er med sånt som ni inte förstår.”
En gång hände tyvärr en malör. En av våra medlemmar hade en sport- och fritidsaffär. Han måste på sommaren beställa vinterns skidutrustningar. Spåmannen lovade en kall och snörik vinter och vår affärsägare tog in ett stort lager skidor. Vintern blev tyvärr mild och snöfattig, skidorna blev osålda.
Senare framkom att spåmannens minderåriga söner hade roat sig med att i oförstånd slå in spikar i faderns viktiga björk. Tilltaget ledde till diskussioner inom familjen. Björken har småningom repat sig, men är kanske inte lika pålitlig.
I ”Parlamentet” får vi ibland frågor att besvara. Ofta kommunala sådana. Till exempel. ”Borde kommunens beslutsfattare genomgå en kurs där man lär sig att fatta beslut?” Svar absolut.
”Kommer man att hitta flera fuktskadade fastigheter i kommunens ägo utöver Almahemmet?” Svar säkert.
Även andra frågor förekommer. Typ.
”Kommer Trump i Amerika att avsättas eller kommer han att bli återvald?” Svar kanske?
”Kommer Putin att ha makten efter hans avgång som president?” Svar ja.
”Vad hette den skickliga Dalsbrukspolitikern som satt till höger om ”mig” i plenisalen?” Svar Rudolf Johansson.
På senhösten var ”Parlamentet” inbjudet till ett informationstillfälle hos det nybildade företaget DB Marina där styrelseordförande Sam Forsbom och ekonomiechefen Seidi Lindroos berättade om företagets nuläge och framtidsplaner.
Efter FN Steels utdragna konkurs äger företaget i dag 20 000 kvadratmeter kalla och 10 000 kvm varma utrymmen. I dag har man 400 båtar i vinterförvaring. Man har två lyftkranar med lyftkapacitet upp till 20 ton, man har truckar och hydraulvagnar. Företaget har idag fem anställda. Man kan kalla DB Marina för skärgårdens båtkluster där man får full service på båtar och maskiner.
I framtidsplanerna finns byggande av en 200 platsers småbåtshamn med servicebyggnad, bastu och duschar. Hamnen kommer att finnas alldeles utanför vårt kontor säger Sam Forsbom.
I hamnen kommer att anläggas en vågbrytare som tillsammans med kommunens påtänkta vågbrytare helt kommer att skydda hamnen för besvärliga sydostvindar. Innanför vågbrytaren kommer att finnas bryggplatser som inkluderar service och vinterförvaring av båtar. Parkering av bilar ordnas i hallarna som står tomma sommartid.
Nu väntar man på miljötillstånd för att kunna starta byggandet. (I skrivande stund har miljötillstånd beviljats.)
I Dalsbruk tillägger Seidi, finns allt som båtgäster behöver. Här finns bränslestation, apotek, Alko, matbutiker, restauranger, biograf, frisörer, motionsstigar med mera.
I dag arbetar ett 40 tal personer på fabriksudden. En viss skillnad från tiden då fabriksudden hade sina glansdagar. Då ”sjoade” som mest 1 200 personer på udden. I dag väcker ingen fabriksvissla båtgästerna halv sju på morgonen och inget skrammel hörs från skrothögar.
Undertecknad som har fiske som hobby inledde verksamheten i Söderlångviken med båt den 27 januari vilket är rekordtidigt. Fångsten blev två sikar, en flundra och en simpa.
Till sist. Då Dalsbruks ”Bebe” invigdes för drygt 70 år sedan sade socialnämndens ordförande i sitt invigningstal bland annat: Jag hoppas att ”naiviteten” skall öka i Dalsbruk.
Bengt Gustafsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter