Förflytta dig till innehållet

Från ”Parlamentet” i Dalsbruk 2019: Vi förvånas över alla konsulter som måste anlitas

Ett nytt år har börjat. Vi önskar alla vänner och särskilt ”flickorna” på Café Four C en god fortsättning på det nya året. Hoppas ni har tålamod med oss i framtiden.
Allan, en av våra ”stiftande” medlemmar har lämnat ”Parlamentet”. Allan var en av våra aktiva medlemmar. Han var den som ibland hade avvikande åsikter vid våra träffar. Vi minns många givande och intressanta diskussioner. Vi saknar Allan.
Öns kommunstyrelse har kommit med förslag till sparåtgärder. Från kyrkbyn i Dragsfjärd kommer ”dagiset” att försvinna. I Dalsbruk stänger man hälsostationen.
Från Västanfjärd försvinner kanske biblioteket och Silverringen.
Från Kimito försvinner ingenting.
Ovannämnda styrelseförslag gör att knutpatriotismen (som inte borde finnas) frodas. Den kommer att finnas ännu någon generation i framtiden.
En känd Kimitopolitiker skrev en gång: ”Den sista invånaren i Bruket får inte glömma att släcka lampan”. Ännu är det långt dit.
Våra förtroendevalda har inte i sommar gjort någon Öröresa. Man har i dessa spartider utnyttjat ett billigare alternativ på en restaurang med spa i Åbo.
I ”Parlamentet” anser man att fullmäktigearbetet är ett slags hobbyverksamhet som inte bör belasta skattebetalarna. Arbetet är helt frivilligt. Man har tävlat om förtroendeposterna. Man har bettalat kampanjpengar för att bli invald. Man har blivit invald och har mötesarvoden.
Trots att det är långt till kommande kommunalval väntar vi i ”Parlamentet” med spänning på valresultatet. Då kommer de nästan två tusen namntecknarnas röster (som nuvarande fullmäktige helst ville glömma) angående åldringsvården i kommunen att påverka valresultatet.
Vi vet att många äldre människor har ett bra minne och bara väntar på röstningsdagen. Här gäller det för de blivande kandidaterna att ”lobba” rätt.
Undertecknad och andra skattebetalare förstår inte kommunens bokföring. Kommunen har i många år gjort vinst och ackumulerat miljoner. Ändå finns inte miljonerna, endast skulderna. Har man vilselett kommuninvånarna eller borde bokföringssystemet ändras?
I ”Parlamentet” förvånas vi över alla konsulter som måste anlitas. Vi tror att det i kommunen finns skickliga tjänstemän som känner skärgårdskommunen och som säkert kan lösa problemen.
Kommunens stora hyresutgifter irriterar också ”Parlamentet”.
Ett ”torgrally” har dykt upp i Dalsbruk. Litet buskörning har alltid förekommit. I ”Parlamentet” tror vi att den första halkan har inspirerat till körningarna. Vi tror att våra ungdomar småningom märker att fordonen också kan användas till annat än buskörning.
Att sätta upp förbudsskyltar är ingen lösning. Parkeringsskyltar finns här och där i ”Bruket” till ingen nytta. Vid fyra timmars parkeringsmärken står bilar parkerade i veckotal.
Från kyrkbyn har det mesta försvunnit. Nu håller landsvägen genom byn också på att försvinna. Vi tror att vägen är landets sämst skötta Kyrkobyväg. Vägen är sommar och vinter lika gropig.
Spåmannen lovar som bekant en kall och snörik vinter. Han grundar sina iakttagelser på sin björk.
En annan medlem tror att vintern blir mild och snöfattig. Han igen grundar sina iakttagelser på mössen. Väntas kalla vintrar får han ett tio tal möss i sina fällor. Tills i dag har han endast fångat fyra stycken.
I ”Parlamentet” har vi diskuterat, skrivit och förutsagt händelser i byn. Vi har bland annat sagt att valsverket stängs, att tråddrageriet stannar, att hälsostationen indras och att ämbetshuset kommer att tömmas.
Allt det ovannämnda har eller är på väg att gå i uppfyllelse.
Om skolorna på öns södra del vågar vi knappt diskutera. Att barn är en bristvara i kommunen är ingen hemlighet. Skolsammanslagningar kommer att ske i framtiden.
Tanken att utveckla Kimitoöns gymnasium till ett ”sjöfartsgymnasium” är en fin idé. Idén kunde eventuellt utvecklas med fiske och fiskhantering.
En metod som skulle öka nativiteten i ”Bruket” vore pengar värd.
Bengt Gustafsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter