Förflytta dig till innehållet

Från ”Parlamentet” i Dalsbruk 2018

Den varma sommaren är förbi. Sommaren som enligt meteorologerna har varit den näst varmaste sedan väderobservationerna började. Vår spåman har iakttagit björkens beteende i sommarhettan och nu förutspår han en riktig ”vargavinter.”
Sommaren har varit så varm att inomhusluften i Dalsbruks ämbetshus blivit ohälsosam.
Den lilla personal som funnits kvar har delvis flyttats till hyrda lokaler i Dalsbruk. Man kan undra varför inte kommunens egna lokaler kan utnyttjas. Kommunen satsar skattebetalarnas pengar till hyror i Kimito och i Dalsbruk. Vi i ”Parlamentet” anser att detta är fel.
I ”Parlamentet” tror vi inte riktigt på den påstådda dåliga inneluften. Möjligen finns där små fuktskador i mellantaket orsakade av läckor i yttertaket. Skador som säkert borde gå att åtgärda. Vi tror, att man med alla medel försöker få bort ämbetshuset från Dalsbruk.
Huset, som medlemmar i ”Parlamentet” anser är ett av de vackrare på Kimitoön ligger tyvärr på fel plats och kommer antagligen att rivas.
”Parlamentet” undrar också varför ingenting händer med det så kallade ”spökhuset” i Dalsbruk. Huset blir mera och mera vandaliserat.
En bok, ”Sista Brukssamhället”, har utkommit. Ole Högberg, före detta Dalsbrukare, är författaren. Boken som bland annat handlar om Finlands historia kopplas på ett fint sätt till Brukets historia, till personer och händelser.
I boken finns fotografier av personer och platser från det gamla Dalsbruk. Gamla namn som Sibirien, Kalifornien, Honolulu, Hollywood, Trähästen återfinns i boken. För en utomstående kunde en karta över Bruket ha varit på sin plats. En lättläst, lärorik och underhållande bra bok.
Parkeringsplatserna vid Fiskarhamnen har diskuterats. Platserna är ofta upptagna av samma bilar från morgon till kväll ofta från fredag till söndag trots tidsbegränsningar om fyra timmar. Det måste kosta en hel del för bilägarna att parkera på detta sätt.
Övriga ärenden som diskuterats är förstås Baltic Jazz. Musikkännare påstår att den gamla hederliga riktiga jazzen minskar från år till år.
Försäljningen av valsverket har diskuterats. Nedmonteringen av maskinparken har börjat. ”Parlamentet” vet att det ”kostar skjortan” att göra lokalerna klara för uthyrning. Vi hoppas att dit kommer många intressanta hyresgäster som tillför ”Bryyke” nya arbetsplatser.
Världspolitiken, säl- och skarvbeståndet är viktiga samtalsämnen. Enligt forskare minskar skarvbeståndet i Skärgårdshavet, kanske beroende på när och var observationerna gjorts.
Ett nytt ämne kom upp till diskussion nämligen täckdikningsdjupet, där åsikterna i ”Parlamentet” går isär. Vi hoppas att en jordbrukare kommer och klargör saken.
I maj företog ”Parlamentet” en resa med Johans buss längs krokiga vägar till Bromarv Skata. Vi blev hungriga och törstiga (25 grader i skuggan). I Tenala besökte vi restaurangen Bakfickan. Där fanns god mat, kall öl och enligt gubbarna söta flickor. Spåmannen undrade på hemvägen vilken av flickorna som var sötast.
Det heter att då mannen ser på notan innan han ser på servitrisen är han gammal. Ordspråket gäller inte i ”Parlamentet”.
Undertecknad fick här om dagen en flundra som var lika brun på båda sidor. Flundran, som var fet och fin stektes med flera andra och inmundigades med god aptit av min hustru som fortfarande mår bra.
Till sist. Prosten H i Dragsfjärd hade motorbåt. På höstarna hade han skriftskolpojkarna att med talja och rullar dra båten in i båtskjulet på Kyrkudden. En höst beslöt han att med egen häst dra in båten i skjulet. Han gjorde så, men då häst och båt var inne i skjulet fick han inte ut hästen. Nu behövde han hjälp. Man tog hål i främre gaveln och fick på så sätt hästen ut från skjulet.
Bengt Gustafsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *