Förflytta dig till innehållet

Från mentalsjukhus till center för välmående – gamla mentalsjukhuset i Knipnäs har fått nytt liv

Det gamla mentalsjukhuset i Knipnäs har fått nytt liv som center för välmående efter att Nanomax International Oy köpte byggnaden 2020.

Det är en stor byggnad och många av rummen är uthyrda till olika konstnärer, men det finns även möjlighet att hyra möteslokaler i huset. Olika kurser kan ordnas i huset och i år ordnas även en sommarutställning, Happiness Allowed, av professor Riitta Nelimarkka. Men också andra konstverk av över 20 olika konstnärer kan man ta del av på husets första plan.

Utställningen är öppen hela augusti och helgen då konstrundan ordnas. De största festivalerna ordnades i juli och var en familjefestival och en tantrafestival.

Kvinna står utanför ett stort gult hus i Knipnäs, Ekenäs.Fredrika Blomqvist
Marika Yliluoma tycker att det är fint att det gamla mentalsjukhuset i Knipnäs får leva vidare som center för välmående.

Marika Yliluoma är en av initiativtagarna till konceptet i Knipnäs.

– Knipnäs har ett bra läge och stor kapacitet. Vi är nära centrum av staden men kan ändå njuta av vackra gamla träd och av att ha havet nära, säger Yliluoma.

Ekenäs geografiska läge var också tilltalande eftersom det är så nära till Helsingfors och har nära till bra tågförbindelser. En stor del av de som deltar i kurserna som ordnas på Knipnäs kommer från övriga Finland. Av den lokala befolkningen är det ännu många som inte vet att Knipnäs i dag fungerar som välmåendecenter.

– Många känner till själva huset men inte vad som finns i huset och vår verksamhet, säger Yliluoma.

Bild på ett sovrum med fyra sängar. Rummet finns i Knipnäs, Ekenäs.Fredrika Blomqvist
I huset finns flera utrymmen för kursdeltagare. Ovan är bild från ett av de större sovrummen.

För de olika kurserna som ordnas på Knipnäs finns det en skild avdelning för. Avdelningen har olika storleks sovrum, ett kök samt ett gemensamt vardagsrum för kursdeltagarna. I huset finns det två meditations- och yogarum, ett större och ett mindre. Båda används flitigt för olika kurser men även den stora trädgården på husets baksida används för att hålla kurser.

Det är möjligt att hyra kursutrymmena på Knipnäs men också möteslokaler finns till uthyrning. Det är inte bara meditationskurser som hålls på området utan även andra kurser. I sommar har de till exempel haft en kurs som lärt ut träarbete med motorsåg.

Stora evenemang går bra att ordna på området då huset enligt Yliluoma har en övernattningskapacitet på 70-120 gäster.

Kvinna håller i ett konstverk som inspirerats av det kvinnliga könet. Framför henne är ett bord med flera konstverk men med motivet det manliga könet. Konsten finns på Knipnäs, Ekenäs.Fredrika Blomqvist
Man kan ta del av flera konstverk i Knipnäs. Bland annat konst som inspirerats av de manliga och kvinnliga könen.

Det är många olika människor och företag som hyr rum på Knipnäs, sammanlagt 40 olika hyresgäster. I ett av husets rum håller ett religiöst samfund till, men huset har även utrymmen som hyrs av konstnärer av olika slag. Man kan till exempel ta del av provocerande konst i en humoristisk tappning med det manliga och kvinnliga könet, konsten strävar efter att väcka en diskussion om något som klassas som obekvämt. Yliluoma är själv tantraledare vid sidan av att hon leder centrumet för välbefinnandet i Knipnäs.

– Det är nyttigt för människan att utforska den egna sexualiteten, och roligt med konst som är gjord med humor när det gäller ett så tabubelagt ämne, säger Yliluoma.

Små bilder kallade "memes" uppsatta på en vägg inomhus.Fredrika Blomqvist
Konst av NANA som finns i centret för välmående i Knipnäs.

Det finns även konst gjort av finländaren NANA som bor i Schweiz som gör små memes till sociala media. De små bilderna berör ofta sådant som är aktuellt i samhället och NANA är snabb på att reagera på exempelvis politik. I huset finns det också en guldsmed, en konstnär som arbetar med keramik. Men också lokala företagare som café Schjerfbeck finns i huset, Queen kombucha och Folkhälsan har hållit gymnastikpass i huset.

– Det är ett stort hus som rymmer många människor, därför har det varit bra för oss att hyra ut utrymmen för att kunna utnyttja huset så mycket som möjligt, säger Yliluoma.

Tjänster som hyrt in sig och finns i huset är bland annat osteopati, familje- och parpsykoterapi, taktil stimulering och frekvensterapi. Välmående på olika plan är ledorden i Knipnäs verksamhet.

– Jag känner till husets historia som gammalt mentalsjukhus, därför tycker jag det är extra fint att det nu får agera som ett center för välmående, säger Yliluoma.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter