Förflytta dig till innehållet

Från Kattan till catwalken i Oslo – för Aileen Ahlskog är modellandet ändå bara en hobby

Aileen Ahlskog i Katedralskolan i Åbo prioriterar skolan, men vill också pröva på att modella. Foto: Kim Lund


När 17-åriga Aileen Ahlskog i våras surfade på den norska klädkedjan Bik-Boks webbsajt föll hennes ögon på en text där företaget sökte modeller till modeveckan i Oslo i augusti. Hon hade redan i ett par år tänkt att det skulle vara kul att pröva på modelljobbet och hon uppmuntrades också av släkt och vänner.
Nu såg hon sin chans att testa sina färdigheter på catwalken. Därför skickade hon in några bilder och väntade med spänning på svar.

Foto: Kim Lund


Modeveckan erbjuder fem unga designers att visa upp sina kollektioner och ett av kriterierna är att modellerna ska vara nya och inte ingå i någon modellagentur. Ahlskog hade alltså ingen erfarenhet av att modella men med en bakgrund inom show- och hip hop-dansen var hon van vid att stå på scen och röra på sig.
I juni fick hon beskedet att hon bland 400 sökande var en de cirka 50 flickor som hade blivit utvald att resa till Oslo för att delta i den slutliga castingen.
Juryn föll för Ahlskogs charm och till slut fick hon beskedet att hon var en av tolv flickor som skulle upp på catwalken på den norska modeveckan.
– Jag blev ganska förvånad att jag kom med, jag hade inte riktigt väntat mig det. Men jag blev förstås jätteglad och tyckte att det skulle bli roligt.

Foto: Kim Lund


I Oslo presenterade hon den i Oslo bosatta estniska designern Merilin Kolks färggranna kollektion. Av de fem klänningar hon prövade, föll valet på en grönaktig och en beige kreation.
Men innan hon klev upp på scenen var det en hel del förberedelser.
– Där var en massa folk och alla modeller hade en egen sminkös och hårstylist. Det var jättespännande.

Men varför ser modellerna alltid på något sätt så sura ut?

– Man ska inte visa några känslor, men ändå se öppen ut och ha en viss attityd. Det är ändå kläderna som är viktigast.
– Som tur har modellerna blivit lite mer diversifierade och alla behöver inte vara långa och smala.

A som i Aileen. Foto: Kim Lund


Ahlskog är medveten om de risker som kan vara förknippade med modellandet. Konkurrensen är stenhård och ätstörningar är inte ovanliga i branschen liksom inte heller oseriösa agenturer som hänsynslöst utnyttjar unga flickors drömmar om en karriär som modell.
– Man måste vara försiktig så att man inte blir lurad. Det gäller att vara självständig och inte gå med på alla förslag.
Ahlskog har nu en egen portfolio på den norska modellagenturen Team Models webbplats och hennes bild finns också på modetidningen Vogues nätsida. Hon har också varit i Helsingfors och träffat ett par modellagenturer.

Hur seriöst tar du det här med modellandet?

– Jag vill ju satsa på skolan och modellandet är mera som en hobby. Men jag vill i alla fall testa på det.

Foto: Kim Lund


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter