Förflytta dig till innehållet

Från bly till digi – ÅU:s historia vaknar till liv i ny utställning som öppnar i dag

Linn Schönberg
Ilona Vanhakartano är förväntansfull inför utställningen.
Ilona Vanhakartano hoppas att utställningen ska vara givande för alla besökare.

I dag, fredagen den 14 juni, öppnar dörrarna till Sibeliusmuseums nya utställning i Åbo. Utställningen går under namnet ”Från bly till digi – 200 år av tidningshistoria” och berättar historien om Åbo Underrättelser.

Utställningen kommer bland annat att fokusera på hur förhållandet till läsarna sett ut, hur trycktekniken förändrats, vilka de mest intressanta nyheterna har varit och personerna bakom tidningen.

– Det kommer att finnas mycket text och bilder men också videor som berättar tidningens historia. Det kommer också att finnas historiska föremål, till exempel gamla kläder och skrivmaskiner som representerar journalisternas arbetsredskap genom tiderna, säger Ilona Vanhakartano, utställningsamanuens vid Sibeliusmuseum.

Gamla tidningstexter från ÅU är upphängda på utställningen.Sari Sarelius
På utställningen kan man till exempel ta del av gamla tidningstexter.

En visuell och konkret bild av historien

Texterna i utställningen är skrivna av författaren och historikern Christoffer Holm, som även skrivit Åbo Underrättelsers 200-årshistorik.

– Det kändes som en naturlig fortsättning att också vara med och göra utställningen när det blev tal om den. Vi har försökt banta ner allt och tematiskt berätta historien så att man får en bild av alla de 200 åren, säger Holm.

LÄS OCKSÅ

Till skillnad från historiken kommer utställningen att ge en mer visuell och konkret bild av tidningens historia, menar han. Utställningen kan också vara ett lättare sätt att ta till sig historien, eftersom det är mera bilder och inte lika tungt som att läsa en hel bok.

Christoffer Holm har ansvarat för texterna i utställningen.

Kan lära finskspråkiga om finlandssvenskhet

Utställningen är gjord på svenska, finska och engelska. Både Holm och Vanhakartano hoppas att den också ska locka till sig finskspråkiga, även om ÅU är en svenskspråkig tidning. De tycker att det är viktigt att visa ÅU:s betydelse för nya målgrupper för att påminna folk om det svenskspråkiga arv som finns i Finland.

– Bara det att Finlands äldsta tidning är svenskspråkig kanske får folk att fundera på hur det är möjligt. Det kan vara en ingång till att få finskspråkiga att bättre förstå sig på finlandssvenskhet överlag, säger Holm.

Kartan visar var ÅU har haft sina redaktioner.Sari Sarelius
ÅU:s redaktion har flyttat flera gånger under årens lopp.

Visar medievärldens utveckling

Vanhakartano hoppas också att besökarna ska reflektera över medievärldens utveckling under årens gång.

– Medievärlden har gått igenom enorma förändringar de senaste 200 åren. Jag tycker att utställningens innehåll tydligt visar hur mycket som har hänt, både inom ÅU och inom medievärlden.

Det är första gången som Sibeliusmuseum ordnar en utställning som handlar om media. Vanhakartano hoppas att utställningen ska locka nya kunder som vanligtvis inte skulle gå till ett musikhistoriskt museum.

Utställningen pågår fram till den 15 september.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter