Förflytta dig till innehållet

Från Bahamas till Dubai – lamporna från S:t Karins lyser på många håll i världen

Valaisin Grönlund formger egna lampor och importerar lampor. Lamporna på bilden är Design by Grönlund. Foto: Monica Forssell


Nästa gång du beställer in din biff på Hus Lindman i Åbo eller checkar in på Hilton Bimini i Bahamas kan du notera lamporna. De är formgivna av ett företag i S:t Karins.
Exempel på lampor från S:t Karins finns också på otaliga andra ställen, både i Finland och utomlands: Finnair, Fazers personalutrymmen, Soneras affärer, hytterna ombord på TUI-kryssarna, Viking Line.
Fast från början var Valaisin Grönlund bara en helt vanlig affär för lampor. Affären fanns på Mariegatan i Åbo och drevs av dess grundare, Miikka Grönlunds pappa Karl-Erik Grönlund.

Miikka Grönlund, vd för Valaisin Grönlund i S:t Karins. Foto: Monica Forssell


I dag är Miikka Grönlund vd för familjeföretaget som vuxit till en av Finlands ledande formgivare av inredningslampor. Företaget är en betydande grossist i branschen, importör av utländska lampor och formgivare samt exportör av egna lampor.

Valaisin Grönlund
Grundat 1981
Grosshandel
Formger lampor under namnet Design by Grönlund
Tillverkning i Finland, Europa och Asien
8 anställda

Från väg 110, en bit österut från S:t Karins centrum, syns företagets showroom eller utställningslokal.
I två våningar samsas glaskristaller, blänkande mässing, skinande krom, röda och gula skärmar, små läslampor och jättestora lampor på fot.

Bling är fortfarande populärt. Foto: Monica Forssell


Den nyaste produkten, akustiklampan, hänger också i taket. En lampa som inte bara lyser alltså, utan också dämpar ljudet i rummet.
Enligt Miikka Grönlund har akustiklamporna fått ett gott mottagande och man söker nu internationellt mönsterskydd för lampan så att ingen annan ska komma åt att tillverka likadana.
En annan nyhet är lampor med USB-uttag.

Miikka Grönlund, 46
Vad: Företagare och formgivare
Familj: Fru och en son
Älskar: Lampor som avviker från massan
Gillar inte: Slarvigt tillverkade lampor
Som företagare: Bra på många saker
Talar: Lite svenska och tyska, finska, engelska och danska

Hurdana lampor har familjen Grönlund i sitt eget hem?
– Mest bara prototyper och modeller som av en eller annan orsak ratats, skrattar Grönlund.
Av de ratade lamporna och prototyperna finns det också av i den lilla butiken i utställningslokalens förmak.
Hit är det få som hittar men de som gör det kan ha turen att fynda något unikt.
– Med 200-300 ritningar på lampor per år och bara ungefär 50 som landar i kollektionen är det många lampor som aldrig börjar tillverkas, förklarar Grönlund.

Lampa i 80-tals stil. Foto: Monica Forssell


När pappa Karl-Erik grundade företaget var Miikka 10 år. Efter skolan jobbade han varje dag i butiken och varje sommar likaså. Branschen fascinerar för att det är roligt att kunna påverka trenderna.
Och på tal om trender är det fortfarande ytterligheterna, de rätlinjiga sparsmakade modellerna och de generösa med bling som är populära.
Valaisin Grönlund tänder, bokstavligen, lampor lite varstans i världen. Ingen kontinent är främmande.
– Det viktigaste i den här branschen är att bygga upp förtroendet till kunderna och alltid hålla det man lovar, säger Grönlund.
Till exempel var det ett annat finländskt företag som var involverat i hotellbygget i Bahamas. Likaså var två Åboföretag med i Dubai där Valaisin Grönlund formgett en 32 meter hög ljusinstallation på lyxhotellet Jumeirah Burj al Arab.
– Kretsarna är förhållandevis små, konstaterar Grönlund.
Vilket följande stora projekt är, kan Grönlund inte avslöja, men att det kan ha med ett stort kryssningsfartyg att göra, låter inte helt osannolikt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter