Förflytta dig till innehållet

Från Åbolands sjukhus till Åbolands välfärdskvarter

Åbo Underrättelsers logo

Vården. Under den senaste ÅU-veckan har det ingått två väsentliga inlägg gällande Åbolands sjukhus: ekonomichef Mona Rönnholms sammanfattning kring planerna för sjukhuset (24.8.) och chefredaktör Tom Simolas upprop till framåtblickande i planeringen och till ett slut på grämande över det som varit (27.8.).

Eftersom det trots allt blir politiska beslut som gäller, då välfärdsområdet tar beslut om vad Åbolands sjukhus fastighet ska inrymma framöver, vore det välkommet med mera högljudda röster som beskriver så entydigt som möjligt vad som redan beslutats och vad man kan bygga på just nu, vilka element som vill man att ska ingå i det tvåspråkiga välfärdskvarteret som aviseras vid eller kring Åbolands sjukhus. 

Vad vill Pargas, Kimitoön och Åbo stad göra för att deras sjuka invånare ska få den vård på svenska som de behöver? 

Vilka är de exakta behoven för att nå definierade mål? 

Vet man att detta är en viktig fråga t.ex. inom Samlingspartiet eller Centern i Letala eller Nousis?  (Inte för att vi kanske heller vet vilka särskilda behov de har.)

Tredje sektorn har en viktig roll i sammanhanget och kommer att ingå som en uppskattad aktör i välfärdsområdet. Ge den en röst som blir hörd.

Vad som behövs är klarspråk: möjligast få och klara men centrala och viktiga målsättningar och en realistisk plan för mänskliga och ekonomiska resurser. 

Faktum torde vara att den två- och svenskspråkiga beslutsfattarskaran i denna fråga är begränsad och därför måste ärendet ses ur ett vidare perspektiv som berör majoriteten och hela välfärdsområdet. 

Tarvitaan tietoa ja näkemystä!

Man kommer bara en kort bit på vägen när man tar till lagboken – här behövs pragmatism, realism och vidsynthet och en marknadsföring av idéer och planer som politiker i hela välfärdsområdet kan förstå och helst också omfatta. 

Ett tvåspråkigt välfärdskvarter låter bra.

Jag tycker särskilt om Tom Simolas klarsynthet: Det lönar sig inte att sörja för att ÅUCS lämnar Åbolands sjukhus. Det gäller att titta framåt och skapa nånting nytt. 

Det nya är Mona Rönnholms koncisa inlägg. 

Bara att sätta igång.

Robert Paul

Läkare

Välfärdsområdesledamot, SFP

Reso 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter